Presedintele Traian Basescu a criticat in termeni duri, in fata presei americane si romanesti prezente la San Francisco, preturile pe care le practica Petrom, precum si unele aspecte referitoare la contractul incheiat cu firma Bechtel, pentru construirea autostrazii Brasov – Bors.

Seful statului a declarat ca va analiza, impreuna cu consilierul sau pe probleme economice, Theodor Stolojan, modul in care a fost facuta privatizarea Petrom.

"Nimeni nu-si privatizeaza titeiul. Romania are titei cat ii trebuie pentru consumul intern. Extragem 6,5 milioane de tone de titei pe an. Privatizand Petrom cu tot cu resursa subsolului, cel care a devenit proprietar peste Petrom il considera adus din golf in virful catargului. Aici avem o problema", a precizat presedintele Basescu.

Referitor la contractul cu Bechtel, pentru construirea autostrazii Bucuresti-Brasov-Bors, Traian Basescu a avertizat ca aceasta se face intr-un ritm lent.

"Trebuie sa ne dirijam resursele pe coridorul 4 pan-european - dar acest contract nu il vom anula - il punem la punct asa cum trebuie si in functie de resursa financiara, continuam proiectul. Guvernul trecut si-a escrocat partenerii pur si simplu.

Au dat hotariri de guvern, dar nu si indicatorii tehnico-economici", a concluzionat seful statului.

Totusi, contracul cu OMV nu poate fi reziliat, apreciaza comentatorul economic, Carol Popa pentru radio National FM. Daca se ajunge la revizuirea contractului Petrom statul roman ar fi pasibil de a plati daune importante companiei OMV. Ar fi posibil, eventual, renegocierea unor clauze legate de extractia de titei si exportul de titei romanesc pe alte piete, a adaugat Carol Popa.