Intr-un interviu aparut ieri in cotidianul francez Le Monde, un imam siit s-a declarat convins ca seful al-Qaeda al ramurii irakiene este in realitate mort, dar numele sau este folosit de americani ca un "motiv de a ocupa in continuare Irakul".

Intrebat ce parere are despre inregistrarea audio atribuita lui al-Zarqawi (foto) aparuta in presa saptamana asta, in care acesta declara "razboi total" siitilor, imamul Jawad al-Khalessi s-a declarat neincrezator in veridicitatea acestei inregistrari.

"Nu cred ca Abu Mussab al-Zarqawi mai exista. Nu este vorba decat de o inventie a ocupantilor pentru a diviza poporul irakian", a subliniat Khalessi.

De altfel, imamul siit crede ca liderul irakian al organizatiei teroriste al-Qaeda a fost omorat in nordul Irakului la inceputul razboiului, cand se afla alaturi de grupul Ansar al-Islam.

"Familia sa din Iordania chiar a organizat o ceremonie dupa moartea sa. Deci al-Zarqawi este doar o jucarie folosita de americani, un pretext pentru a nu parasi Irakul", a explicat Khalessi.