Multi locuitori din New Orleans au primit permisiunea sa revina, in timp ce altii continua sa-i caute pe cei dragi disparuti dupa uragan

Primarul din New Orleans, Ray Nagin, a anuntat ca zone vaste ale orasului devastat de uraganul Katrina vor fi redeschise la sfarsitul acestei saptamani. Nagin a declarat ca peste 180.000 de locuitori se vor putea intoarce la casele lor.

„Orasul New Orleans va respira din nou, incepand de la sfarsitul acestei saptamani", a declarat Nagin, adaugand ca pana la 26 septembrie zona istorica a cartierului francez va fi redeschisa pentru afaceri. Totusi, autoritatile au emis avertismente in privinta rebransarii la reteaua de energie electrica, afirmand ca exista riscul izbucnirii unor incendii.

Presedintele George W. Bush a promis ca orasul New Orleans, ca si restul zonelor afectate de uragan vor fi refacute, iar guvernul va acoperi „cea mai mare parte a costurilor", estimate la cel putin 200 de miliarde de dolari.

Morti fara morminte

Desi orasul jazz-ului da semne ca este pe cale sa revina la viata, multi dintre locuitorii sai continua sa-si caute mortii. Bilantul oficial al catastrofei se ridica ieri la 792 de morti, dintre care 558 in Louisiana. Oamenii suna la liniile telefonice speciale ori dau tarcoale morgii instalate la Saint-Gabriel, insa cautarile sunt foarte anevoioase.

„Nu vreau decat sa-mi gasesc parintii si sa-i ingrop", se plange Randolph Fanzade, care povesteste ca vorbea la telefon cu tatal sau cand apa a inceput sa intre in casa. Legatura s-a intrerupt si de atunci nu a mai aflat decat ca echipele de salvare au vazut niste cadavre plutind prin casa. Ce s-a intamplat cu ele, nimeni nu a putut sa-i spuna.

Drama animalelor parasite inmoaie si inimile politistilor

Mii de voluntari din toata America s-au angajat intr-o misiune de salvare a nenumaratelor animale abandonate ori pierdute de stapani la trecerea uraganului Katrina, dupa ce toate operatiunile s-au concentrat pana acum pe ajutorarea oamenilor.

Tara Barth, unul dintre cei care participa la operatiune, spune ca a fost despartita de cele 15 pisici si cei doi caini atunci cand a fost nevoita sa plece din casa ei din New Orleans. „M-am gandit ca ma voi intoarce sa iau si animalele, dar am fost dusi in afara orasului, asa ca am fost innebunita in tot acest timp.

Sa ii parasesc a fost cel mai greu lucru pe care l-am facut vreodata", a spus femeia. Numai in doua zile, o asociatie de voluntari a salvat 43 de caini, 41 de pisici, un sarpe, o pasare, o iguana si un hamster.

Asociatiile pentru protectia animalelor spun ca mii de caini si pisici au pierit pentru ca autoritatile federale au interzis echipelor de salvare sa patrunda in zonele unde se stia ca sunt blocate patrupedele. Un barbat a declarat pentru BBC ca a fost obligat, sub amenintarea armei, sa-si paraseasca locuinta si cainele.

Cu toate acestea, unii salvatori au permis si animalelor sa urce in barci fie din mila, fie pentru a-i convinge mai usor pe rezidentii incapatanati sa-si paraseasca locuintele. Seriful John Crawford, unul dintre voluntari, a spus ca el si colegii sai au strans mancare pentru caini pentru a hrani animalele pe care le intalneau in cursa pentru gasirea de supravietuitori. Alti politisti au hranit pinguinii de la acvariul din oras.

In Louisiana, armele se vand ca painea calda

Vanzarile de arme au crescut exponential in Baton Rouge, capitala statului Louisiana, dupa prapadul lasat in urma de Katrina, iar comerciantii cu greu reusesc ca faca fata cererilor, oamenii luandu-si cele mai la indemana masuri pentru a se apara de hotii care au invadat strazile, casele si magazinele dupa potop.

De la trecerea uraganului au curs permanent informatii despre violurile si agresiunile petrecute in special la New Orleans, creand un climat de teama si chiar panica in regiune. Desi in zona au fost desfasurate masive forte militare si de politie, iar situatia pare sa fie sub control, locuitorii din Baton Rouge continua sa se teama, potrivit negustorilor locali de arme.

Una dintre cele mai bine vandute arme in aceasta perioada este, in ciuda pretului piperat de 900 de dolari, un Colt AR-15, o versiune pentru piata a carabinei M-16 folosita de militarii americani, si modelul AK-47, spune Marshall Morgan, proprietarul unui astfel de magazin.

In Covington, oras situat la nord de New Orleans, au rasarit peste tot panouri uriase care ii avertizeaza pe hoti ca vor fi impuscati. Localnicii au ridicat chiar baraje rutiere pentru a verifica identitatea celor care intra in oras.

O alta explicatie pentru cresterea atat de mare a vanzarilor de arme ar fi faptul ca multi politisti din New Orleans si-au pierdut propriile arme in haosul care s-a instaurat in regiune dupa trecerea uraganului, spune Don Hogan, proprietar al unui alt magazin de arme.