Romanii au cumparat ieri medicamente mai ieftine. Asta in cazul in care au gasit usile farmaciilor deschise, pentru ca multe unitati, care n-au apucat sa modifice din timp preturile, au preferat sa puna lacatele. Tot ieri, farmacistii si distribuitorii de medicamente s-au impacat cu ministrul Sanatatii, dar numai pe hartie.

Memorandumul pe care cele trei parti l-au semnat arata ca toata lumea este de acord cu ieftinirea medicamentelor si cu plata datoriilor in transe pana la data de 31 ianuarie 2006. Cu toate acestea, distribuitorii de medicamente si farmacistii stramba, in continuare, din nas din cauza ca si ieftinirea, si plata datoriilor se fac nu dupa cum vor ei, ci dupa cum vrea statul.

„Nu suntem de acord cu normele impuse de domnul ministru Nicolaescu. Ieftinirea medicamentelor, pe care fiecare farmacie le are in stoc, duce la pierderi enorme. Acest lucru inseamna ca un farmacist, timp de doua luni, munceste pe gratis. Dumneavoastra ati fi de acord sa munciti doua luni pe gratis?", a declarat ieri presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa.

El a adaugat ca, desi nu este multumit de conditiile pe care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a impus, a fost nevoit sa semneze acordul cu statul. „Nu am dorit sa avem pe constiinta bolnavii", a spus Lupuleasa.

Reprezentantii lanturilor de farmacii si ai distribuitorilor de medicamente, de asemenea suparati de „clauzele" medicamentelor au iesit din sala de sedinte murmurand nervos: „Ce s-a rezolvat, nu s-a rezolvat nimic." Ileana Niculescu, directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, a declarat ca nu este multumita de clauzele memorandumului.

„Absenta unei garantii ca ne vom primi banii lipseste din memorandum. Pana la 30 septembrie, ce banca va plati datoriile pe care statul le are fata de noi, iar pe data de 3 octombrie vom putea accesa linia de finantare? Mai exact, in cazul in care colegii nostri vor apela inainte de 31 ianuarie 2006 la linia de finantare vor plati dobanda.

Noi speram, insa, sa rezistam si sa nu fim nevoiti sa mergem la banca sa ne luam banii pana pe 31 ianuarie."

De cealalta partea a baricadei, Eugen Nicolaescu a declarat: „Criza medicamentelor a luat sfarsit. Am reusit sa incheiem un protocol, prin care Ministerul Sanatatii, cel al Finantelor si Casa Nationala de Asigurari se angajaza ca, pana la 31 ianuarie 2006, plata datoriilor sa fie incheiata. Chiar de ieri, CNAS a inceput sa faca plata primei transe a datoriilor".

Ministrul a precizat ca procesul de ieftinire a medicamentelor a fost demarat astazi si ca nu toate farmaciile au fost pregatite sa vanda de astazi pilule cu pret redus. De asemenea, Dumitru Lupuleasa ne-a avertizat ca nu toate unitatile sunt gata sa vanda medicamente. „Vor urma cateva zile mai grele.

Probabil ca pacientii vor gasi destule farmacii cu usile inchise pentru inventar, insa va asigur ca cei mai multi dintre colegii nostri sunt deja pregatiti sa elibereze medicamente", a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor.