Bani putini, avantaje destule

Calificarea in grupele Cupei UEFA nu aduce castigurile din Liga Campionilor, insa ofera alte beneficii . Concentrarea valorilor in Liga Campionilor, competitie devenita masina de facut bani, a limitat importanta Cupei UEFA, ajunsa astfel un fel de Cenusareasa a elitei europene.

Chiar si asa insa, prezenta in grupele UEFA aduce destule avantaje, in mai toate planurile, incepand cu cel financiar si terminand cu cel al reprezentarii internationale. Situatia optima, aceea a calificarii tuturor celor trei echipe romanesti aflate in competitie, ar aduce fotbalului de la noi un plus extraordinar.

Din punct de vedere al banilor, vanzarea drepturilor de televiziune, a biletelor la meciuri si a obiectelor promotionale reprezinta principalele surse de venit. Anul trecut, la meciul Steaua - Valencia, clubul din Ghencea a realizat, cu totul, un castig de aproape un milion de dolari.

Cu 700.000 de dolari iti asiguri o parte din buget

Consistenta castigului depinde si de adversar, una fiind sa joci cu o echipa din Germania, Spania sau Italia si alta sa intalnesti pe cineva din Rusia ori Polonia.

Acest lucru se rasfrange si asupra drepturilor TV, existand tari dezvoltate care platesc foarte bine, dar si tari mai mici, ce ofera sume modeste pentru transmiterea unui joc.

Una peste alta, fiecare echipa ce intra in grupe are asigurat un castig de aproximativ un milion de dolari, din care se scad cheltuielile de deplasare si eventualele prime de joc acordate fotbalistilor. Deci ar ramane cu ceva intre 700.000 si 800.000 de dolari, suma importanta pentru Romania, unde cel mai mare buget e de 5 milioane de euro.

Drama cea mai mare a Cupei UEFA este faptul ca forul european nu da nici un ban echipelor calificate, spre deosebire de Liga Campionilor unde si fara a obtine vreo victorie, tot incasezi 3 milioane si jumatate de euro.

Creste cota jucatorilor

Absenti de la ultimele turnee finale cu echipa nationala, fotbalistii romani au intrat in ultimii ani intr-un con de umbra. Competitiile europene intercluburi au ramas astfel singura modalitate pentru ei de a patrunde in vizorul marilor echipe ale continentului.

Cum certificatul de credibilitate al competitiei interne nu este recunoscut inca peste hotare, un Radoi, Daniel Niculae sau Plesan isi pot spori cota in aceste meciuri internationale.

Se aglomereaza programul

Steaua, Dinamo sau Rapid ar avea un surplus de cel putin patru partide, ceea ce inseamna si o incarcare a programului competitional. Cu meciuri in campionat, Cupa sau la nationala, fotbalistii importanti ai celor trei formatii ar urma sa joace aproape 30 de meciuri pana in iarna.

De asemenea, si calendarul intern ar suferi, fiind de asteptat ca LPF sa amane cateva partide ale echipelor implicate in cupele europene.

Romania, pe locul patru

Intr-un clasament care contine punctajele obtinute in acest sezon pana la 15 septembrie, Romania se afla pe un excelent loc patru, inaintea unor superputeri ale fotbalului european precum Spania, Germania sau Franta.

Inca o echipa din 2007?

Sezonul 2007/2008 poate gasi Romania cu patru reprezentante in cupele europene, deoarece se va renunta la coeficientul 2000/2001 (cel mai slab) si se va lua in calcul punctajul din acest sezon, care poate fi unul record. Dupa Revolutie, cel mai bun coeficient a fost inregistrat in 1996/1997 (6,250).

In prezent, tara noastra se afla pe locul 25 in ierarhia UEFA si poate urca pana pe locul 21, cel care va permite inscrierea a inca unei echipe in Europa.