Potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor generale anticipate din Germania, crestin-democratii, condusi de Angela Merkel, au obtinut 35,2% din voturile exprimate, fata de cele 34,3 procente ale social-democratilor condusi de cancelarul Gerhard Schroeder.

Este probabil ca crestin-democratii vor fi nevoiti sa incerce sa formeze guvernul in cadrul unei coalitii nationale cu social-democratii, deoarece partenerii lor traditionali nu au cucerit suficiente voturi pentru a inclina balanta politica.

Corespondentii BBC apreciaza ca rezultatul votului este de natura sa genereze incertitudine politica si economica in Germania, existand temeri ca reformele vor fi intarziate.

Fiecare striga victorie

In discursul tinut de Gerhard Schroeder, acesta a spus ca rezultatul votului reprezinta "o infrangere personala pentru Angela Merkel si pentru politicile ei 'anti-sociale'". El a spus totodata ca NU va colabora cu Partidul Stangii.

"Rezultatul arata ca oamenii au incredere in Gerhard Schroeder si nu in Angela Merkel".

Estimarile sunt "dezastruoase" pentru crestin-democrati, pe care i-a acuzat totodata de "aroganta".

Ulterior, el a revenit cu o noua declaratie, in care nu si-a recunoscut infrangerea, afirmand ca vrea sa ramana si pe mai departe cancelar, urmand sa continue programul de reforme, fara reduceri de cheltuieli in plan social.

Doamna Angela Merkel, de partea sa, a afirmat ca partidului ei ii revine sarcina de a forma noul-guvern, o sarcina care, a recunoscut ea, nu va fi deloc usoara.

"Era social-democratilor si a verzilor s-a incheiat".

"Forta economica a Germaniei trebuie sa creasca, iar somajul trebuie redus", a mai spus ea.

Insa scurtul sau discurs a fost departe de un ton triumfalist. Cu numai cateva luni in urma, sondajele de opinie situau crestin-democratii la peste 49 la suta din simpatiile electoratului, ca acum sa cada la circa 36 la suta.

Corespondentii BBC prezenti in Germania spun ca in randurile ierarhiei de varf a partidului se manifesta un sentiment clar de dezamagire, nu in ultimul rand fata de prestatia doamnei Angela Merkel.

Proiectiile arata ca crestin-democratii obtin unul din cele mai proaste rezultate din 1949 incoace.

Liderul liber-democratilor, Guido Westerwelle a spus ca votul a adus "claritate" in peisajul politic. Oricum, cele peste 10 procente obtinute de formatiunea sa il ridica la rangul de partener sigur intr-o eventuala coalitie condusa de crestin-democrati.

Prezenta la vot a fost la ora doua era de 41.9 la suta din electorat.

Gerhard Schroeder si Angela Merkel au votat la Hanovra, respectiv Berlin, dar n-au facut nici o declaratie.

Electoratul din Germania numara 62 de milioane de persoane.

Lungul drum catre coalitie

Este evident vorba doar de estimarile canalelor de televiziune, insa un simplu calcul arata ca va fi foarte greu de obtinut o majoritate parlamentara.

Desi o mare coalitie parea, inainte de alegeri, putin probabila, acum, unul dintre liderii Uniunii Crestin Democrate, premierul landului Hessa, Roland Koch a spus ca nu mai poate fi exclusa din calcul.

pe larg in pe larg in BBC