Strategia „Basescu vorbeste despre orice si cistiga de fiecare data" si-a aratat, pentru prima data, limitele. Tocmai cind trebuia sa atace mai abitir baietii smecheri din PSD, presedintele a dat cu barda numai pe alaturi. Din cauza acestor miscari de padurar beat, s-ar putea sa platim toti. Cu bani. Chiar daca ne uitam cu ochii bolditi la televizor si zicem: „Mama, ce bine le zice marinarul!".

Poate ca, din punct de vedere politic, obiectivele de pe agenda lui Traian Basescu sint bifate ireprosabil. Inclin sa cred ca da si mai apreciez ca multe dintre aceste obiective sint justificate. Mai consider ca Tariceanu se multumeste doar sa reactioneze la spusele presedintelui si nu are o pozitie activa fata de crizele din societatea romaneasca, asa cum ar trebui sa aiba un prim-ministru.

Criza carburantilor si cea a medicamentelor nu prea exista, dupa mintea premierului.

Daca n-ar fi fost ultimele declaratii ale presedintelui referitoare la contractele Bechtel si Petrom, acest editorial ar fi fost fie foarte scurt, fie s-ar fi invirtit, inevitabil, in jurul truismelor prezentate, aproape cu jena, mai sus. Insa cu economia e mai greu. Asa cum iarna nu-i ca vara, nici economia nu prea e ca politica.

Basescu si-a concentrat tirul cu arcul in economie pe cele doua contracte. Efectele semnarii acestor contracte au fost prezentate de Basescu explicit ca fiind negative pentru romani. In cazul Bechtel, este vorba de o alocare proasta a resurselor pentru constructia de autostrazi.

In loc sa investim in de-acum celebrul coridor IV, unde UE ne-ar fi sprijinit copios cu fonduri, noi construim o autostrada fara ajutorul nimanui. Contractul cu Bechtel nu e deci o prioritate.

In cazul Petrom, vorbim de o privatizare care a instrainat rezervele de petrol ale Romaniei catre o firma din Austria care nu vrea sa foloseasca acest tampon de titei pe post de protectie sociala atunci cind pretul benzinei la nivel mondial o ia razna. De ce a trebuit sa vindem acest izvor din care se poate adapa, aparent in voie, intregul popor?

Ambele contracte ridica numeroase semne de intrebare justificate, inclusiv cele ale lui Traian Basescu. Problema este alta. Basescu si Guvernul Tariceanu sint mostenitorii partii romane din contract. Ceea ce a semnat Nastase este obligat sa respecte actuala putere, in principiu.

Nefiind de acord, in mod evident, cu ceea ce au semnat PSD-istii, Basescu ataca, in mod gresit si difuz, contractele in sine. In urma respectivelor declaratii, impanate copios cu populism, si vina pentru a se fi ajuns in aceasta situatie incepe sa se lipeasca de cine nu trebuie.

Nu compania OMV si nici Bechtel nu sint vinovate ca au semnat niste contracte care, pe alocuri, le sint extrem de avantajoase. Cred ca Basescu ar fi trebuit sa initieze un atac la baioneta punctual asupra lui Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, pe care sa-i scoata responsabili pentru modul in care au negociat, in numele poporului, aceste doua contracte.

Eu, unul, sint extrem de nerabdator sa-i vad pe cei trei dind explicatii, poate chiar in instanta, despre resorturile care i-au impins sa finalizeze in acest hal cele doua afaceri cu pricina. Nimic din ceea ce face Basescu in scandalul autostrazilor si in cel al benzinei nu-mi incurajeaza mica mea speranta.

In schimbul acestei abordari pe care eu o consider ca fiind cea dreapta, presedintele loveste pe alaturi. Da de inteles ca OMV majoreaza nejustificat preturile la benzina si ca a pus mina, in mod dubios, pe zacamintele petroliere. Poate ca, mai intii, ar trebui ca Parchetul sa cerceteze cit de bine a reprezentat guvernul Nastase interesele statului roman. Atit poate face actuala guvernare.

Iar dupa aia, justitia sa-si spuna cuvintul. Atit timp cit FMI si-a pus stampila „OK" pe acest contract, mi-e greu sa cred ca partea romana ar avea succes in incercarea de a clinti vreun paragraf din acest document. Sa nu mai vorbim de faptul ca OMV ar putea da in judecata statul roman in cazul in care Traian Basescu ar trece la niscaiva fapte, cum ar fi declasificarea prevederilor contractuale.

Cred ca ne-am face de ris. Si asta pe banii nostri. Cam la fel sta treaba si in cazul Bechtel. Chiar Traian Basescu aduce deja vorba de arbitraj, ceea ce arata ca rabdarea americanilor se cam apropie de capat.

Cred ca cele doua contracte sint beton. Nici o justitie din lumea asta nu cred ca i-ar da dreptate lui Traian Basescu. Discutam aici in termeni strict procedurali si nu morali.

Daca insa unii oameni din Romania au pus mai presus interesele lor fata de cele ale cetatenilor pe care ii reprezinta, iar un complet de judecata confirma acest lucru, de-abia atunci Basescu poate iesi sa spuna ca face protectie sociala cum vrea el din averile confiscate ale respectivilor, condamnati definitiv, sau ca face orice autostrada doreste, pe ce coridor il taie capul.