Reprezentantii PNL si PD nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta mandatului cu care vor merge la Cotroceni. Cele doua partide ale Aliantei DA vor merge separat la intalnirea solicitata de Traian Basescu pentru consultari pe tema Parlamentului unicameral. Daca democratii si-au anuntat dorinta de a restructura legislativul, liberalii urmeaza sa ia aceasta decizie azi, in sedinta BPC.

Cu toate acestea, potrivit unor surse din interiorul PNL, majoritatea membrilor conducerii liberale sustin pozitia premierului Calin Popescu Tariceanu, care s-a pronuntat deja pentru mentinerea bicameralismului.

Desi membre ale unei aliante politice, PNL si PD vor merge separat la Cotroceni pentru consultari cu seful statului pe tema unui referendum care sa modifice structura bicamerala a legislativului. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca in sedinta de luni a CNC nu s-a discutat despre pozitia celor doua partide la consultarile cu seful statului.

Nicolaescu a spus ca fiecare partid va discuta acest subiect la nivelul organismelor politice statutare proprii. Reprezentantul PNL a confirmat insa ca cele doua partide desi membre ale unei Aliante vor merge separat la Cotroceni. „Aceasta consultare se face cu fiecare partid parlamentar. Cel putin in acesta faza noi vom discuta separat", a incercat sa explice Nicolaescu.

In realitate insa, problema este ca cele doua formatiuni politice nu sunt deloc pe aceeasi lungime de unda cand vine vorba despre propunerea presedintelui de reformare a legislativului. Daca democratii au decis in sedinta BPN ca sustin parlamentul unicameral si votul uninominal, liberalii urmeaza sa ia o decizie oficiala in sedinta de azi a Biroului Permanent Central.

Surse din PNL sustin insa ca majoritatea membrilor BPC nu sunt de acord sa renunte la una din Camerele Parlamentului si nici nu agreaza ideea votului uninominal decat daca ar fi mixt (o parte a parlamentarilor sa fie alesi pe liste iar o alta parte prin vot uninominal). „Votul uninominal nu rezolva reforma clasei politice. Reformarea o fac partidele. O idee ar fi votul uninominal mixt" a spus senatorul liberal Puiu Hasotti.

Potrivit unor surse din Alianta, se pare ca tot Hasotti este cel care a ridicat problema pozitiei pe care PNL si PD o vor adopta pentru consultarile de la Cotroceni, in CNC, dupa ce liberalii s-au burzuluit la democrati intrebandu-i ce-i cu aceste declaratii ale presedintelui. Se pare insa ca reprezentantii PD le-au pus in vedere ca vor merge separat.

Dupa cum era de asteptat, Biroul Permanent al PD, reunit dupa intalnirea CNC-ului Aliantei, a decis sa raspunda invitatiei sefului statului la consultari.

Liderul PD, Emil Boc, a spus ca partidul pe care il conduce este consecvent cu pozitiile sale din perioada in care se afla in opozitie si sustine in continuare trecerea la Parlamentul unicameral si introducerea votului uninominal. Boc a spus ca primul argument pentru trecerea la sistemul unicameral este faptul ca actualul Parlament functioneaza ca si cum ar fi unicameral.

Astfel, un proiect de lege primeste votul in camera decizionala dupa ce trece, de obicei, prin aprobare tacita de prima camera. Procesul legislativ ar fi astfel fluidizat si in plus s-ar reduce si costurile.

Boc a mai spus ca sistemul bicameral se justifica in statele federale, in timp ce in statele unitare se justica sistemul unicameral cu exceptia Marii Britanii si Frantei care au in acest sens o traditie consacrata de secole.

In privinta organizarii unui referendum pentru consultarea populatiei pe acesta tema, Emil Boc a spus ca singurul care are posibilitatea, potrivit Constitutiei, sa organizeze referendum pe probleme de interes national este presedintele tarii. „Daca partidele parlamentare se opun, presedintele ramane suveran in privinta deciziei de a organiza referendum", a explicat liderul PD.

Cum se vede reforma politica

- PD sustine Parlamentul unicameral si votul uninominal, fiind sustinut de o parte din PSD si, fireste, de Traian Basescu

- PNL vrea Parlament bicameral, vot mixt si sistem parlamentar - cu presedinte de decor si premier puternic -, fiind sustinut de Adrian Nastase si celelalte partide (in privinta bicameralismului)