Cand ajung in impas partidele se agata de ideea reformarii clasei politice.

Desi nimeni nu pricepe ce i-a impiedicat pana acum sa se reformeze - in afara propriilor vanitati si interese - liderii politici descopera bruscamente ca se afla intr-o clasa care-i scoate din sarite si de care dlui Geoana, de exemplu, i s-a facut rusine de cum a ajuns in varful ei: "mi-e rusine ca fac parte dintr-o clasa politica discreditata de populatie in proportie de 80%".

Si cand te gandesti cate eforturi jenante a facut dl Geoana pentru a ajunge la asemenea rusine! Politicienii isi vorbesc atat de rau "clasa" incat uneori te intrebi ce mai cauta in ea daca e atat de ingrozitoare? Ideea ca propriile emanatii au stricat aerul politic nu pare sa le treaca prin cap - preocupati cum sunt de instalarea aerului conditionat langa scaunul lor.

Si presedintele Basescu a vorbit de primenirea clasei politice la San Francisco unde n-a exclus posibilitatea ca la "alegerile urmatoare vom avea si un presedinte care sa nu fi fost membru de partid". Aiurea! Intai, fiindca nu e dl Basescu omul care sa renunte la candidatura pentru un nou mandat si apoi fiindca alegerile noastre au o slabiciune marcata pentru fostele structuri.

Cine n-a facut parte din ele, n-ajunge nici pe liste. Dl Gusa, care viseaza deja la presedintie, e convins ca si sondajele - realizate de institute conduse de fosti securisti - si serviciile secrete vegheaza ca nu cumva clasa politica sa se schimbe si sa apara "alternative" neprevazute.

Asa incat tot ce le ramane politicienilor e sa se declare unii pe altii "prizonieri" ai structurilor si sa se indice pe sine ca adevaratii carausi ai schimbarii.

Astfel, dl Geoana "a intrat in politica cu fruntea sus si o sa ies cu fruntea sus" dar il considera pe dl Basescu "prizonierul sistemului ticalosit" in timp ce presedintele se considera invingator - dupa ce a numarat inaintea sa numai invinsi: "spre deosebire de predecesorii mei - Emil Constantinescu a constatat la sfarsitul mandatului ca l-au invins structurile iar Ion Iliescu si-a dat

seama tot la sfarsit de mandat ca exista coruptie - eu am invatat cum sa nu fii infrant". Asa e, in primul an se invata victoria. Pe urma vin notele proaste. Deocamdata, intr-un mediu mult mai vesel (la nunta lui Sorin Miscoci), presedintele a descoperit secretul unei casnicii durabile: "toleranta". Evident, e vorba de toleranta nevestei.

Ministrul agriculturii a descoperit, aproape simultan, secretul prosperitatii: "ferme de familie". Avem deja cateva familii foarte ferme pe intinderile lor - care, din cauza dosarelor penale, tocmai isi numara filele: cand incepe numaratoarea inversa si se ajunge la zero - hop, se opreste ancheta.