Dublin Fringe Festival nu este un teritoriu necunoscut creatorilor romani de teatru.

Dupa ce anul trecut Teatrul Luni de la Green Hours a participat la festival cu doua spectacole scrise de Lia Bugnar - „Aici nu se simte nimic", in regia lui Alexandru Dabija si „Oase pentru Otto", in regia Liei Bugnar, participare soldata cu Fringe Award, iata ca acest premiu a facut posibila o noua participare, anul acesta, la Dublin Fringe Festival.

„The Sunshine Play" de Peca Stefan, in regia Anei Margineanu, avandu-i in distributie pe actorii Cosmin Selesi, Isabela Neamtu si Daniel Popa, este piesa care va participa ca invitat special in Irlanda, la unul dintre cele mai importante festivaluri independente de teatru din Europa, Dublin Fringe Festival.

Piesa a fost scrisa de Peca Stefan special pentru eveniment si special pentru distributia care a fost facuta inainte de inceperea scrierii textului. „The Sunshine Play" va fi jucata la Dublin in perioada 27 septembrie - 2 octombrie si va avea sase reprezentatii in Projecy Cube - principala scena a festivalului.

Pentru publicul roman (cunoscator de limba engleza) piesa va putea fi vizionata in avanpremiera astazi, de la ora 20.00, la Green Hours. Iar la intoarcerea de la festival, piesa va fi tradusa in limba romana si va intra in repertoriul curent al Teatrului Luni.

Participarea Teatrului Luni la editia din acest an a festivalului este finantata partial prin premiul primit anul trecut (4.000 de euro) si sprijinita de Ministerul Culturii si Cultelor, Uniter si Braun Silk-epil.

„Spectacolul este un proces de comisionare. Ana Margineanu mi s-a parut foarte potrivita pentru acest tip de piesa si impreuna am ales actorii. Cand scriam aveam in cap o melodie a lui Jimy Cliff care m-a inspirat ca atmosfera. Mi-am dorit sa scriu ceva dulce-amarui, sa scriu despre tara noastra, dar nu ceva negativ.

A fost o provocare sa scriu in limba engleza si nu este prima data cand scriu in aceasta limba. Este o mare placere sa scriu in engleza despre romani si bulgari. Este prima data cand cea mai recenta piesa a mea este montata imediat", a spus dramaturgul Peca Stefan, cel care acum doi ani a fost la o bursa de dramaturgie la New York University.

„Dupa prima discutie ne-am dat seama ca vrem o piesa care sa reprezinte Romania, o piesa care sa tinda spre un soi de normalitate, iar textul foloseste amanunte din viata personala a fiecarui actor", ne-a declarat Ana Margineanu, regizoarea spectacolului.

Actorul Cosmin Selesi pune din nou piciorul pe o scena de teatru, dupa trei ani de pauza: „Dupa ce acum trei ani s-a oprit acel spectacol minunat «Deseuri», visul meu de a lua Premiul UNITER pentru debut s-a destramat. Ma bucur ca pot juca din nou si ca imi pot curata sufletul de toate porcariile pe care trebuie sa le faci pentru a castiga bani si a manca paine cu unt, nu cu margarina".

Colegul sau de facultate, Daniel Popa, zis Doctorul, care se afla in repetitii si la Teatrul Bulandra, ne-a spus cateva cuvinte despre experienta sa de anul trecut de la Dublin: „Anul trecut, datorita Liei Bugnar, a Dorinei Chiriac si a lui Voicu Radescu, am impresionat la Dublin, mai mult decat am impresionat aici.

Si chestia asta iti da aripi, iar cei de la Dublin ne asteapta cu piesa noua, probabil mai mult decat suntem asteptati aici". Isabela Neamtu a fost impresionata de echipa frumoasa care s-a format in timpul repetitiilor: „Cand s-au terminat repetitiile am simtit un mare gol, pentru ca repetitiile au fost frumoase, si am lucrat cum rar mai poti lucra intr-o echipa.

Sper ca acel soare care a apus odata cu terminarea repetitiilor sa straluceasca la fiecare spectacol.

„Sper ca spectacolul sa aiba un drum international mai lung decat cele sase reprezentatii de la Dublin", a spus Voicu Radescu, directorul Teatrului Luni.

Si Gellu Naum merge la Dublin Fringe Festival

De asemenea, spectacolul „Orfeu sau cum sa te dezbraci de pene", o productie a Studioului „Toaca", realizata in parteneriat cu Teatrul Foarte Mic, va fi prezentat la Dublin Fringe Festival, in perioada 19-24 septembrie si va avea sapte reprezentatii la Project Arts Upstairs.

Premiera absoluta a avut loc la Festivalul „East Meets East" de la Cambridge, in luna martie, la Bucuresti spectacolul fiind in repertoriul Teatrului Foarte Mic.

„Orfeu sau cum sa te dezbraci de pene" a fost montat de Nona Ciobanu, avand la baza texte de Gellu Naum: fragmente din „Zenobia", „Memorie frenetica", „Cu sentimentele mele de pasare", „Heraclit", „Copacul - Animal", „Nigredo", „Secretele golului si ale plinului", „Iubire imensa", „Leul verde Pelican nesigur", „Mult mai bine", „Cateodata", „Sarpele exploziv".

Muzica este semnata de Alexander Balanescu, iar din distributie fac parte actorii: Dana Tapalaga, Liliana Gavrilescu, Adrian Ciglenean si Iulian Baltatescu. Participarea spectacolului la Dublin este sprijinita de Pro Helvetia si de Centrul pentru Arta Contemporana Bucuresti.