"Domnul presedinte vrea o procedura oarecum inversa. Vrea referendum si apoi sa consulte Senatul si Camera Deputatilor. Intai ar trebui ca aceste modificari sa fie votate de Parlament si apoi sa se ajunga la referendum", a declarat, ieri, senatorul PNL Paul Pacuraru. Liberalii vor discuta in Biroul Executiv de azi al partidului ce atitudine vor adopta la discutiile cu Traian Basescu.

Chiar daca Constitutia ii permite sa declanseze un referendum, presedintele Traian Basescu are nevoie, obligatoriu, de votul Parlamentului, declara senatorul Paul Pacuraru.

Legea 3/2000, privind organizarea referendumului, precizeaza la articolul 2 ca referendumul se poate declansa in trei situatii: revizuirea Constitutiei; demiterea presedintelui tarii si in cazul problemelor de interes national.

Problemele de interes national sunt prezentate in lege: regimul general al proprietatii publice si private; organizarea administratiei publice locale; organizarea generala a invatamantului; structura sistemului national de aparare; incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale; integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice si regimul general al cultelor.

Schimbarea structurii Parlamentului nu apare in lege si, prin urmare, presedintele nu poate cere referendum in aceasta chestiune, sustine senatorul liberal. Procedura care ar trebui urmata este asemanatoare celei din 2000, cand a fost revizuita Constitutia. Se creeaza o comisie constitutionala care discuta si voteaza o forma de modificare a legii fundamentale.

Abia dupa votul dat de plen, cu majoritate de doua treimi, presedintele poate convoca referendumul. Senatorul PNL Paul Pacuraru este nedumerit de vehementa sefului statului de a cere consultarea poporului, trecand totusi peste vointa Parlamentului.

Nastase, de acord cu Pacuraru

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat, ieri, ca legislatia in vigoare nu-i permite presedintelui Traian Basescu sa ceara organizarea unui referendum national pentru instituirea unui Parlament unicameral.

Potrivit lui Nastase, seful statului poate trimite Legislativului un proiect de revizuire a Constitutiei, care sa cuprinda aceasta formula, iar populatia va fi chemata sa aprobe sau nu revizuirea.

Presedintele Camerei a explicat ca domeniile pentru care poate fi organizat referendum national sunt limitate de Constitutie si de legea care reglementeaza acest domeniu la trei: revizuirea Constitutiei, demiterea presedintelui si probleme de interes national.