Alianta D.A. vrea sa schimbe conducerea Curtii de Conturi, singura institutie care controleaza cum isi cheltuiesc banii institutiile publice.

Decizia a fost anuntata ieri de liberalul Eugen Nicolaescu, dupa sedinta Consiliului National de Coordonare al Aliantei. Potrivit acestuia, Alianta si-a propus sa modifice si legea de functionare a Curtii de Conturi.

El a explicat ca, prin noua lege, Curtea de Conturi ar urma sa devina auditor financiar extern al fondurilor publice, astfel incat sa dea siguranta ca fondurile - atat cele interne, cat si cele publice europene - sunt gestionate si administrate eficient.

„O noua lege a Curtii de Conturi este foarte necesara, avand in vedere ca aceasta institutie reprezinta un instrument important al statului in verificarea utilizarii corecte a fondurilor publice", a spus Eugen Nicolaescu.

PSD: „Vom avea probleme cu UE"

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, ne-a declarat ieri ca o schimbare a legii si a componentei Curtii de Conturi ar putea sa creeze dificultati executivului in relatia cu Uniunea Europeana. „Daca aceste modificari vor fi propuse doar pentru schimbarea unor persoane, ne vom crea probleme majore cu Uniunea Europeana", a spus Cristian Diaconescu.

Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, precedenta modificare a legii Curtii de Conturi este cea convenita cu Uniunea Europeana.

Liderii Aliantei se pregatesc sa schimbe si conducerile altor institutii publice, alese in timpul administratiei PSD. Conform unor surse din Alianta, PNL si PD au convenit ieri sa inlocuiasca si conducerea Consiliului Concurentei.

Saguna, personaj in stenogramele PSD

Actualul presedinte al Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a fost instalat in functie pe vremea guvernarii PSD, dar a devenit in scurt timp o „problema" pentru fostul partid de guvernamant. Numele sau apare in stenogramele fostului partid de guvernamant, fiind invocat de fostul deputat PSD Florin Georgescu.

Acesta din urma i se plangea lui Adrian Nastase ca Saguna nu mai raspunde la comenzile partidului-stat si controleaza firmele pesedistilor.