Adrian Nastase a obtinut ieri o noua victorie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, facilitata mai ales de lipsa de organizare a coalitiei majoritare. Biroul Permanent a decis amanarea deciziei privind discutarea Regulamentului pana astazi.

Propunerea Aliantei, asupra careia liderii PNL si PD convenisera inca de dimineata, de a impune procedura de urgenta la dezbaterea regulamentului, devine astfel imposibil de pus in practica.

Conducerea Aliantei D.A. s-a intrunit, ieri dimineata, pentru a stabili strategia inlocuirii presedintilor celor doua Camere.

Amanari peste amanari

S-a hotarat ca reprezentantii Aliantei in Biroul Permanent al Camerei Deputantilor vor cere in dupa-amiaza aceleiasi zile dezbaterea noului Regulament in procedura de urgenta. In acest fel s-ar fi obtinut stabilirea unui termen de trei-cinci zile pentru adoptarea acestuia. Procedura de urgenta permite si stabilirea unor termene limita pentru discutarea fiecarui articol.

Decizia a fost luata din cauza problemelor pe care PSD, si in special Adrian Nastase, le-au creat in discutiile pentru modificarea Regulamentului Camerei, a explicat purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu.

Conservatorii tradeaza din nou

La sedinta Biroului Permanent al Camerei insa s-a dovedit ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Alianta a avut succes la stabilirea ordinii de zi (program prelungit pana la ora 21.00 pana joi, plus zi de lucru vineri pana la ora 13.00). Mai departe, insa, Alianta PNL-PD nu a reusit sa treaca pe ordinea de zi...

tocmai Regulamentul, din cauza unor chichite descoperite de Adrian Nastase. Pe de o parte, Biroul Permanent nu a putut sa judece daca votul de vineri de la comisia juridica a fost corect sau nu. Si aceasta pentru ca presedintele comisiei, Sergiu Andon (PC), nu a trimis nici stenograma, nici nu a fost prezent pentru ca Biroul sa se poata pronunta.

Pe de alta parte, dupa cum a remarcat cu satisfactie Adrian Nastase: "Nu putem sa introducem pe ordinea de zi avizul Comisiei juridice daca nu a fost examinat de comisia de Regulament". O decizie in privinta votului de la comisia juridica si in privinta momentului in care Regulamentul va intra pe ordinea de zi, urmeaza sa fie luata astazi intr-o noua sedinta a Biroului Permanent.

O noua incurcatura

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a motivat decizia prin faptul ca regimul discutarii unui act normativ trebuia stabilit la inceputul discutiilor. Chiar daca nu va exista procedura de urgenta, deputatii majoritatii vor face in asa fel incat sa urgenteze dezbaterile. Este practic o noua incurcatura in care au intrat singuri membrii Aliantei.

Ciudat este ca Regulamentul in vigoare nu contine nici una din limitarile invocate nici de Adrian Nastase in privinta termenului de solicitare a procedurii.

Regulamentul in vigoare prevede doar ca: "La cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Camera Deputatilor poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative in procedura de urgenta." E adevarat ca articolul nu se refera decat la proiectele de legi, dar potrivit articolului 216: "Camera Deputatilor adopta hotarari potrivit procedurii prevazute pentru proiectele de lege".

La finalul sedintei Biroului Permanent, vizibil usurat, Adrian Nastase a sustinut ca ar fi fost "jignitor" pentru deputati sa discute... in regim de urgenta... "Biblia" activitatii lor.