Pentru a suplini imposibilitatea acordarii creditelor in valuta, dar si pentru a acoperi nevoia de fonduri consistente in lei, bancile straine au demarat programe de economisire-creditare, in genul celui lansat, in premiera, de Raiffeisen – Banca pentru Locuinte.

Pe piata economisirii-creditarii, ultima saptamana a adus doua noi produse a doua banci - HVB si BRD.

Potrivit unor surse bancare, in perioada urmatoare vor mai obtine aprobarea bancii centrale de a opera pe piata economisirii-creditarii inca trei banci straine. Bancherii spun ca sistemul de economisire creditare este un foarte bun mijloc de atragere a resurselor in lei.

„Acest sistem se impune ca necesitate, mai ales in Romania, unde rata economisirii a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, adica 9,4% din PIB, pe primul trimestru", a declarat Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte (HVBL).

Mecanismul HVBL e simplu. Pornesti de la un contract de minim 3.000 de RON si dupa 18 luni poti sa iei un credit care poate reprezenta 60%, din valoarea contractului, solicitantul trebuind sa economiseasca 40%.

Procesul de economisire trebuie sa fie de minim 18 luni, timp in care clientul primeste o dobanda de 3% pe an si o prima anuala de 120 de euro.

Creditele se dau in lei, cu o dobanda fixa de 6% pe an, HVBL dispunand de doua asemenea produse, Confort si Avantaj.

La doar cateva zile de la intrarea pe piata economisirii-creditarii a HVBL, si BRD a venit cu o oferta pe acelasi segment - produsul Multiplan. Presedintele BRD, Patrick Gelin, a spus la lansarea Multiplan ca noua strategie a bancii de retail din cadrul grupului va fi orientata pe economisire si creditare.

„BRD propune un produs cu o arie mai cuprinzatoare, care presupune o etapa de economisire cu o dobanda atractiva, urmata de posibilitatea de a avea acces la finantari privilegiate", a spus el.

„Multiplan" este un program care combina un plan de economisire, un credit pentru orice destinatie si/sau un credit pentru locuinta.

In functie de cat au economisit, clientii au dreptul la un credit de nevoi personale de cel mult 20.000 euro, cu o dobanda speciala, si la un bonus de pana la 3.000 de euro oferit in cazul contractarii unui credit imobiliar / ipotecar.

Suma minima necesara pentru produsul BRD este de 40 RON / luna, dar perioada minima de economisire este de doi ani.

Cea mai recent intrata pe piata economisirii-creditarii este CEC, care a lansat produsul „Spontan". La noul produs, depunerea minima initiala este de 30 de RON, iar depunerile lunare minime nu depasesc 10 RON. Dobanzile se calculeaza zilnic, se capitalizeaza lunar, in prezent fiind de 7 la suta.

Specialistii din cadrul BNR spun ca asemenea oferte din partea bancilor incurajeaza economisirea si amplifica eforturile Bancii Centrale in tinerea sub control a deficitului de cont.

"Aceasta categorie de produse sprijina politica monetara a Bancii Nationale, ele regland mai usor echilibrul dintre economisire si consum si duc la reducerea deficitului de cont curent", ne-au spus surse din cadrul BNR.

E drept, pe piata economisirii-creditarii opereaza si societati nonbancare, discutabile sub raportul credibilitatii. De pilda, site-ul www.autorate.ro invita romanii sa-si depuna banii in conditii dubioase.

„Va propunem un sistem de economisire si creditare(...) pe termen de 60 de luni (5 ani), taxa de inscriere este de 2%, cu un comision de 0.3% pe luna (3.6% pe an).

In acelasi sistem functioneaza si www.CaseRate.ro, pentru credite in vederea cumpararii de locuinte. Termenul este de 150 de luni (12.5 ani), taxa de inscriere este de 1.6%, iar dobanda de 0.2% pe luna (2.4% pe an"), ni se spune in textul afisat pe Internet.

Sunand la numarul indicat pentru amanunte, patronul a refuzat sa-si decline identitatea, declarand ca „momentan" nu stie ce dobanzi acorda la depuneri.