Numarul doi al retelei teroriste Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, a revendicat, pentru prima data in mod explicit, atentatele din luna iulie, de la Londra. Inregistrarea video a fost difuzata, luni seara de televiziunea Al-Jazeera.

In scurta sa interventie, Al Zawahiri a justificat atacurile impotriva britanicilor, calificati drept cruciati aroganti, drept o replica la agresiunile exercitate asupra musulmanilor in ultimii 100 de ani.

Zawahiri, considerat adevaratul teoretician al gruparii Al Qaida, a spus ca militantii kamikaze care au comis atentatele de la Londra au dat o mare lectie natiunii musulmane.

Mana dreapta a lui Osama Bin Laden considera ca schimbarile legislative adoptate de guvernul Tony Blair dupa atentate contureaza clar imaginea coloniala a Marii Britanii si aversitatea ei fata de Islam.

Pe 20 iulie, executivul condus de Tony Blair a anuntat o lista de comportamente inacceptabile privind terorismul si a avertizat ca strainii care se vor face vinovati de astfel de acte vor fi expulzati.

Zawahiri, un chirurg egiptean in virsta de 54 de ani, a mai justificat o data atacurile de la Londra intr- un mesaj difuzat pe 1 septembrie, fara insa sa le revendice direct.

Atunci, numarul doi din Al Qaida a avertizat ca tarile care iau parte la agresiuni impotriva Palestinei, Irakului si Afganistanului vor fi tinte singure. In plus, a calificat atentatele de la londra drept o palma data politicii premierului britanic.