Rezultatul extrem de strans al votului de la alegerile anticipate din Germania face ca formarea guvernului sa fie foarte dificila. Sunt posibile mai multe variante de aliante politice, iar cei doi principali candidati, care sunt considerati fie amandoi castigatori, fie amandoi perdanti, incearca sa atraga celelalte partide.

La Berlin, in mediile politice si jurnalistice, circula ideea`Schroeder vrea sa ramana cancelar, Merkel vrea sa devina cancelar`.

In consecinta, intrebarea `Cine va fi cancelar?` nu si-a gasit raspunsul nici ieri. Conservatorii ii devanseaza cu trei locuri in Bundestag pe social-democrati, dar rezultatul final al alegerilor este asteptat dupa scrutinul partial de la Dresda, anuntat pentru 2 octombrie, din cauza decesului unui candidat.

Un mandat direct si unul sau doua obtinute pe baza principiului proportionalitatii reprezinta miza scrutinului din aceasta circumscriptie.

O ampla coalitie intre conservatori si social-democrati ar dispune de o majoritate confortabila. Daca Merkel nu exclude nici un fel de negocieri, Schroeder in schimb nu accepta formarea unei coalitii conduse de Merkel.

In discutie a intervenit coalitia dintre conservatori, liberali si verzi, numita in jargonul jurnalistilor germani coalitia jamaicana, datorita culorilor partidelor, negru, galben si verde.

Ea pare putin probabila, date fiind diferentele ideologice dintre crestin-democrati si liberali pe de o parte si verzi pe de alta parte.