Cea mai mare parte a banilor dati de guvern pentru refacerea zonelor inundate in primavara si vara pare sa se fi dus pe apa simbetei. Ploile de toamna au ras tot, inclusiv putinul care se ridicase.

Din luna mai pina in luna august, guvernul a alocat aproximativ 757,2 de milioane de lei noi, adica 7572 de miliarde de lei vechi (270 de milioane de dolari), pentru refacerea zonelor afectate de inundatii.

Pe linga aceasta suma fiecare minister a mai dat bani pentru inlaturarea efectelor calamitatilor. Dar, o mare parte dintre lucrarile in care s-au investit aceste fonduri au fost din nou afectate de ploile cazute in ultimele zile, care au facut deja o victima in judetul Arges.

Mesterul Manole, reloaded

„Din pacate, ploile au venit in multe zone unde se refaceau zone afectate de inundatiile precedente. Acum trebuie sa o luam de la capat. Asta e, ce sa facem", spune Paul Victor Dobre secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Dobre a dat drept exemplu lucrarile care se incepusera la Pitesti si care au fost luate de ape.

Viitura numarul sase

Aceasta este cea de-a sasea viitura din acest an. „Pagubele sint foarte mari si de data aceasta. In plus avem zone refacute care au fost luate din nou de ape. Exemplu este scoala din comuna Tepernita care a fost reparata, iar acum are parterul din nou inundat", spune Nicolae Giugea prefectul judetului Dolj. Extrem de periculoase sint bresele digurilor ramase neinchise dupa inundatiile din iulie.

Un exemplu este digul de protectie din comuna Borosneu Mare, judetul Covasna unde apele au cale libera prin bresa care nu a fost inca reparata. O situatie critica este si in judetul Arges. „Nivelurile apelor sint in continua crestere. Ne asteptam la o viitura in dreptul comunei Icoana, comuna care a mai fost inundata", a declarat Ion Mutu directorul Directiei de Ape Arges-Vedea.

Si in judetul Vrancea cantitatile de apa cazute sint semnificative. „Putna este mare. Ne temem sa nu ne inunde iar sau sa strice lucrarile pe care le-am facut pina acum", a declarat Vasile Agurida, primarul comunei Tulnici, judetul Vrancea.

Poduri si diguri refacute, distruse de ape

Podurile militare de la Maracineni sint din nou inchise din cauza debitului mare de apa. Riul Buzau a inregistrat ieri acelasi debit pe care l-a avut pe 14 august, cind viitura a luat mare parte dintre materialele de constructie folosite la refacerea podului. „In plus podul de la Rimnicu sta sa cada, fiind foarte afectat.

Problema este ca face, la fel ca podul de la Maracineni, legatura intre Moldova si restul tarii. Astfel, chiar daca se va repara podul de la Maracineni circulatia va ramine blocata din cauza acestui pod", au declarat surse din cadrul Ministerului Transporturilor.

Cinci diguri au fost afectate de viitura de ieri in localitatile Brabova, Predesti, Terpezita, Gabru. •

Ploi torentiale pina simbata

Ploile vor continua sa cada pina simbata. Zonele unde ploile vor inregistra cantitati de pina la 80 de litri pe metrul patrat sint Oltenia, Muntenia si Sudul Moldovei. Totodata, autoritatile au anuntat importante scurgeri de pe versanti, torenti si cresteri importante de debite si niveluri ale cursurilor de apa.

Cele mai vizate bazine sint Mures, Olt, Arges, Ialomita, Buzau, Putna, Rimnicu Sarat si riurile din Dobrogea.