Valoarea impozabila calculata se ajusteaza numai in functie de zona in care este amplasata cladirea, numarul de etaje si anul de constructie. Persoanele juridice platesc o cota de impozit cuprinsa intre 0,5 si 1% aplicata asupra valorii de inventar a cladirii.

In ceea ce priveste mijloacele de transport, modul de calcul al impozitului va fi modificat prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 si 60 de lei noi. Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc vor fi impozitate cu mimimum 150 de lei pe an, fata de valoarea actuala de 50 de lei.

De remarcat faptul ca pragul de la care o masina este considerata de lux a fost ridicat de la 2.000 cmc (varianta Ionut Popescu, in care se inscriau si "batranele" ARO cu care taranii cara varza la piata) la 3.000 cmc. Si taxa pentru iahturi va fi majorata de la 1.800 lei noi la 5.000 de lei.

O alta propunere vizeaza renuntarea la plata taxei asupra succesiunii daca incheierea procedurii succesorale a fost facuta in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor.