Premierul Calin Popescu-Tariceanu este in plina actiune de a-si indrepta imaginea sifonata in cele noua luni de cand conduce guvernul, de cele mai multe ori prin interventia directa a sefului statului. Iar refacerea capitalului de imagine nu poate fi realizata fara o iesire de sub tutela sefului statului.

Parlamentul unicameral, marul discordiei cu Traian Basescu, este ocazia perfecta pentru premier de a-si duce la indeplinire acest obiectiv. Dupa renuntarea la demisie, este o a doua oara in care Tariceanu intra in razboi cu seful statului. Numai ca, de data aceasta, conflictul este mai acut decat niciodata.

Tariceanu il ia peste picior pe Basescu

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a criticat ieri in termeni vehementi ideea presedintelui Traian Basescu privind parlamentul unicameral, luandu-l pe alocuri peste picior pe seful statului.

Intr-o emisiune a postului de radio Kiss FM el a spus: „Daca mergem pe ideea de simplificare a arhitecturii constitutionale, pe motiv ca ar costa prea mult, mai sunt diverse institutii care ne incurca si care ne costa. Va dau un exemplu: nu am avut de 50 de ani razboi, avem armata, costa o gramada de bani. Atunci de ce sa mai tinem armata? S-o desfiintam, ca ne apara NATO", a spus Tariceanu.

El a criticat si argumentul lui Basescu potrivit caruia parlamentul unicameral este necesar pentru a face economii importante la Buget. „E bine sa retinem. Democratia costa scump", a adaugat premierul.

Cu o zi inainte, Tariceanu declara la TVR ca singurul organism care-l poate critica este parlamentul, forul care l-a investit in functie.

Calirea premierului

Parlamentul unicameral este cel de-al doilea subiect dupa anticipate la care Tariceanu isi permite luxul de a-i spune nu lui Basescu. Periculos pentru Tariceanu este ca dupa anticipate, parlamentul unicameral se prefigureaza a fi noua ambitie poltica a presedintelui Basescu, tocmai buna pentru a-si demonstra puterea.

Mai mult, incarcatura emotionala a lui Basescu este in crestere avand in vedere ca alegerile anticipate i-au fost zadarnicite tot de premier. Dincolo de tematica, in concurs intra orgoliile a doi oameni care isi mai disputa inca autoritatea.

Multi au echivalat refuzul lui Tariceanu de a provoca anticipate prin depunerea demisiei la picioarele lui Basescu cu semnarea actului de independenta a premierului fata de seful statului. si mai multi au considerat gestul premierului ca un act de suicid, decesul sau de politician urmand a fi consumat odata cu mandatul de premier.

O concluzie mai pragmatica, de parcurs insa, ar fi ca disputele cu Basescu l-au calit politic pe Tariceanu. A invatat ca de inundatii nu trebuie sa se ocupe numai primarul sau prefectul, ci si premierul - cel care gestioneaza bugetul tarii si nu propriile afaceri. A deprins faptul ca este dreptul contribuabililor sa ceara de ce nu si „hoteluri".

Din instinct de conservare, s-a pus la punct cu atributiile si puterile pe care i le confera Constitutia. In acest fel s-a pus la adapost de cel mai mare dusman al imaginii sale, Traian Basescu. Mai impins de la spate, mai din fler, mai de voie, mai de nevoie, Tariceanu este politicianul de azi. Propulsat de Basescu dupa alegeri in cea de-a doua functie in stat, Tariceanu a prins aripi.

Si vor fi de ajutor acum cand, cu un tupeu greu de imaginat pentru Basescu, pune problema rolului presedintelui in stat. La capatul celalalt al puterii, la Cotroceni, Basescu pare ca nu-l baga in seama pe Tariceanu. E doar o iluzie pentru ca Basescu isi ascute ghearele in asteptarea unei confruntari mult mai savuroase decat un banal schimb de replici.

Adeseori, Tariceanu subevalueaza puterea si mania lui Basescu, dar poate tocmai aceasta inconstienta il salveaza mereu si trece razant pe langa dezastru.

Pana la o confruntare frontala, intre cei doi s-a infiripat mai curand decat se astepta un razboiul al nervilor. Sambata, cand presedintele a convocat consultarile cu partidele la Cotroceni, Tariceanu are alt program. Pentru ca va candida ca vicepresedinte al ELDR (Partidul Europeanu Liberal, Democrat si Reformist) se va duce la Bratislava, acolo unde are loc congresul liberalilor europeni.

In concluzie, consultarea Basescu-PNL-Tariceanu va trebui reprogramata in functie de programul premierului.( Alina Mihai, Silviu Sergiu)

Sfetnicii de taina ai primului-ministru

Tariceanu nu are prea multi sfatuitori retribuiti la guvern, in schimb colaboreaza indeaproape cu Dorel Sandor, omul din umbra al mai multor polticieni. Acesta, spun o seama de liberali, s-ar afla la originea „incurajarilor" ca premierul sa nu demisioneze. Tot el ar fi cel care s-a angajat

sa-i refaca imaginea lui Tariceanu dupa ezitarile cu demisia. Liberalii afirma ca prim-ministrul se increde prea tare in flerul lui Sandor si asculta mai putin de ce spune partidul. Ce-i drept, discursurile si atitudinea politica si-o discuta cu Sandor.

In afara acestui personaj din umbra, in jurul lui Tariceanu graviteaza si alte persoane. Fiecare are rolul ei. Oana Marinescu, purtatorul de cuvant, este un fel de prelungire a lui Dorel Sandor intrucat a lucrat pentru acesta in campania electorala. Ea are grija de programul si de relatia cu presa.

Mirel Talos, consilier de stat la Cancelaria primului-ministru, este un vechi colaborator al lui Tariceanu si il insoteste pe acesta aproape in toate deplasarile. Are grija de problemele imprevizibile si urmareste prestatia politicianului. Un al treilea om de incredere este ministrul Bogdan Olteanu. Acesta este interfata cu partidul.

El detine controlul, inregistreaza problemele din teritoriu, le rezolva cand nu sunt de competenta presedintelui. Tot la capitolul sfatuitori ar putea fi trecuti si prietenii cu care se mandreste premierul: Dinu Patriciu sau Peter Imre. (Alina Mihai)

PNL-PSD, un mariaj imposibil?

In ecuatia distantarii lui Tariceanu de presedintele Basescu a aparut zilele acestea si PSD. Secretarul general al acestui partid, Miron Mitrea, a declarat ca nu exclude pe viitor o colaborare dintre formatiunea social-democrata si liberali. Mitrea a facut aceasta afirmatie intr-un interviu acordat cotidianului „Ziua", condus de Sorin Rosca Stanescu.

Liderul PSD a spus ca partidul sau are o datorie morala fata de PNL, pentru ca liberalii au sprijinit in 2001, desi doar pentru cateva luni, guvernul minoritar condus la acea vreme de Adrian Nastase. Este insa greu de crezut ca o eventuala relatie PNL-PSD va fi oficializata in viitorul apropiat, pentru ca o astfel de decizie ar afecta aproape iremediabil imaginea formatiunii liberale.

De altfel, PNL a aprobat o rezolutie prin care este interzisa orice fel de colaborare cu social-democratii. Asta nu inseamna insa ca PSD si PNL nu pot colabora tacit pe diverse proiecte.

Un astfel de proiect este republica parlamentara, idee cu care sunt de acord ambele formatiuni. De-a lungul timpului, relatia dintre liberali si social-democrati a fost una relativ buna. Colaborarea a debutat inca din 1991, cand in guvernul FSN condus de Theodor Stolojan au lucrat umar la umar importanti lideri liberali si social-democrati.

In prezent putem spune chiar ca relatiile dintre PNL si PSD sunt mai bune decat s-ar parea la prima vedere. (Adriana Tomasevici, Silviu Sergiu)

In ultimele luni, liderii social-democrati l-au atacat constant pe Traian Basescu si l-au aparat public pe Tariceanu. In plus, premierul are printre apropiatii sai personaje precum Radu Rusanu sau Dinu Patriciu, cunoscuti pentru relatiile de afaceri pe care le-au intretinut de-a lungul timpului cu oamenii PSD.

Sustinerea publica a prim-ministrului, dublata de criticarea constanta a presedintelui, poate fi considerata, la prima vedere, parte a unei strategii de tipul „dezbina si stapaneste".

Social-democratii s-au pozitionat insa clar de partea lui Tariceanu in momentul in care acesta a blocat declansarea anticipatelor, renuntand sa demisioneze.

La momentul respectiv au circulat informatii conform carora, inainte de a anunta public ca nu se mai retrage din fruntea guvernului, liderul liberal s-ar fi asigurat, prin intermediari, nu doar de sprijinul UDMR si PC, ci si de cel al PSD, formatiune care nu avea nici un interes sa mearga in alegeri.

Opinie PD: Premierul, concurentul lui Traian Basescu

PD considera ca intentia lui Calin Popescu-Tariceanu este de a-i face concurenta presedintelui Traian Basescu. „PNL i-a cerut lui Calin Popescu-Tariceanu sa-si faca curaj, sa-i spuna lui Traian Basescu ce gandeste si sa il si concureze la imagine. Premierul incearca sa acapareze capital politic", ne-a declarat ieri vicepresedintele PD, Ioan Oltean.

De cealalta parte a baricadei, liberalul Dan Motreanu declara ca nu stie ca Tariceanu sa fi fost sfatuit sa fie mai ferm in relatiile cu Basescu si spune ca, de fapt, prim-ministrul a fost dintotdeauna independent, doar ca nu si-a manifestat public de fiecare data aceasta independenta.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, crede ca exista un conflict evident intre Cotroceni si Palatul Victoria, o stare de tensiune „care tinde sa explodeze".

Reprezentantul PRM, Lia Olguta Vasilescu, spune ca „este demna de salutat" atitudinea indrazneata a lui Tariceanu: „Poate s-a saturat sa tot fie catalogat drept carpa de sters pe jos a Cotrocenilor".

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter crede ca „e o chestiune deja traditionala ca reprezentantii celor doua fotolii sa exprime pareri diferite", iar conservatorii nu comenteaza atitudinea premierului. (Alina Vintila)

Alina Mihai, Silviu Sergiu, Adriana Tomasevici