Criza de pe piata imobiliara nu pare, deocamdata, sa aiba un sfirsit fericit. Constructia de locuinte noi pare sa nu conteze prea mult, deoarece terenurile si materialele de constructie s-au scumpit, iar preturile acestora nu vor putea concura cu cele ale apartamentelor din blocurile vechi.

Numarul locuintelor scoase la vinzare pe piata imobiliara este mic comparativ cu cererea mare, lucru care a generat o crestere a preturilor. Din 2003 si pina acum, preturile apartamentelor de bloc s-au dublat, iar unele s-au scumpit chiar intr-o masura mai mare. Antreprenorii s-au concentrat, in general, fie pe spatii pentru birouri sau pe spatii comerciale, fie pe locuinte de lux.

In majoritatea cazurilor, veniturile celor care contracteaza credite de la banci le permit sa solicite o suma pentru achizitionarea unui apartament la bloc. Pentru o locuinta care costa pe piata 100.000 de euro ar putea solicita credite doar acei romani care cistiga peste 1.797 de euro lunar.

Necesar de locuinte

Conform datelor prezentate de oficiali guvernamentali la „Forumul imobiliar" organizat de Finmedia, in Romania, la o populatie de 21.681.000 de locuitori, exista 8.107.111 locuinte. Starea acestora nu este prea buna, lucru usor de inteles daca tinem cont de faptul ca 25% dintre acestea sint mai vechi de 55 de ani, 28% au intre 40 si 55 de ani.

Multe necesita fie reconsolidari, fie operatiuni de reabilitare termica. Pe de alta parte, cele peste opt milioane de locuinte nu sint suficiente. „In Romania ar trebui sa se construiasca un milion de locuinte", a spus senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului Romaniei.

S-a vorbit mult despre solutia „creditare" si extinderea acestuia in mediul rural.

Problema este insa alta: cine isi va permite sa achizitioneze, prin credit, una dintre cele un milion de locuinte noi.

Opiniile conform carora apartamentele de bloc se vor ieftini dupa ce se vor dezvolta proiecte rezidentiale destinate clasei de mijloc par sa nu fie confirmate de jucatorii de pe piata imobiliara. „Piata rezidentiala medie nu exista in Romania", a spus Razvan Iorgu, corporate manager Eurisko.

Acesta a adaugat ca numai pentru Bucuresti ar fi necesare intre 200.000 si 300.000 de apartamente si case. In prezent, antreprenorii au demarat in foarte putine cazuri astfel de proiecte, insa vor aparea pina in 2007. Aparitia acestora nu va atrage insa si o scadere a preturilor, deoarece s-au scumpit si terenurile, si preturile constructiilor.

Preturi mari

„Acestea se vor adresa unei piete peste medie, care isi poate permite sa plateasca 150.000-200.000 de euro", a mai opinat Razvan Iorgu. In aceste conditii, apartamentele din blocurile construite inainte de 1989 vor continua sa domine piata, fara a avea o concurenta reala.

In conditiile in care unii constructori vor oferi locuinte mai putin generoase ca suprafata, insa la un pret mai mic, de 100.000 de euro, solicitantul unui credit imobiliar trebuie sa dea 25% avans, deci sa imprumute 75.000 de euro. La un credit pe 25 de ani, cu o dobinda anuala de 9%, ar rezulta o rata de 629 de euro.

Astfel, solicitantul va trebui sa aiba un venit net lunar de peste 1.797 de euro. Conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica, in octombrie 2004 doar 0,9% dintre romani aveau venituri salariale nete de peste 40 de milioane de lei, aproximativ 1.000 de euro la acea data.

Doar o familie formata din doua persoane cuprinse in acest procent si-ar permite sa cumpere o astfel de casa. Putine dintre cele un milion de case si-ar gasi cumparatori. •

Sub nivelul Uniunii Europene

Valoarea imprumuturilor imobiliare si ipotecare acordate a fost, la sfirsitul primului semestru, de 1,2 miliarde euro, conform lui Sergiu Oprescu, vicepresedinte la Alpha Bank, citat de agentia Mediafax. Conform acestuia, valoarea reprezinta 9% din totalul creditului neguvernamental, pondere de opt ori mai mica decit in tarile din Uniunea Europeana.

Reprezentantul AlphaBank a aratat ca valoarea creditelor pentru locuinte reprezinta 2% din produsul intern brut si doar 4% din activele sistemului bancar din Romania.

Piata secundara a creditului

Senatorul Varujan Vosganian a anuntat ca miercuri vor incepe discutiile pentru aprobarea pachetului de legi privind piata secundara a creditului imobiliar. „In acest moment, creditul ipotecar din Romania nu se deosebeste cu nimic de vinzarile in rate de pe vremea comunismului", a spus Varujan Vosganian.

Bancile de credit ipotecar nu vor putea atrage resurse de la populatie si vor acorda finantarile din sumele obtinute prin emiterea de obligatiuni ipotecare.

Vin fondurile de investitii

Fondurile de investitii sint considerate o alternativa la modalitatile bancare, de creditare pentru dezvoltari imobiliare. Fondurile deschise de investitii pentru sectorul imobiliar pot fi lansate pe piata, din punct de vedere legal. Acestea vor putea deveni operationale insa numai dupa ce se vor elabora reglementarile referitoare la obligatiunile imobiliare. Vosganian s-a aratat preocupat si de securizarea creantelor bancare.