Chiar daca veniturile obtinute de o televiziune din emisiunea care a calcat gresit si pedepsele primite nu suporta termen de comparatie, fiecare amenda aplicata de CNA este contestata in justitie. In seifurile justitiarului radio-TV, Antena 1 este pe aceeasi treapta cu OTV.

Avertismente, sanctiuni banesti sau intreruperea emisiei la ora de virf timp de citeva secunde. Instrumentele coercitive pe care le au la indemina inspectorii audiovizuali sint mai degraba modeste, in conditiile in care limita superioara a amenzilor aplicate pina acum este de 300 de milioane de lei vechi.

„Televiziunile nu sint interesate de cuantumul penalizarilor ca atare, ci de gradualitatea lor. In functie de gravitatea incalcarii, daca primesc mai multe amenzi din aceeasi cauza, le este intrerupta emisia", spune presedintele CNA, Ralu Filip.

Antena 1 si OTV, cele mai darnice

Si totusi, nici una dintre sanctiunile dictate de Consiliu nu ramine fara urmari. La bara. „Sint televiziuni care inteleg si platesc, de exemplu PRO TV si Antena 1. Pe de alta parte, sint posturi care, in ciuda unor incalcari flagrante ale legislatiei audiovizuale, prefera sa se tirasca prin procese. Aici se incadreaza TVR, OTV sau Prima TV", adauga Ralu Filip.

Un post ca OTV, de exemplu, mizeaza tot pe emisiunea „Dan Diaconescu in direct". Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, cuplul Prigoana-Bahmuteanu, invitati prin rotatie de vedeta postului proprietate personala, aduc fara exceptie si un plus financiar considerabil in dosarele contabile ale CNA.

Cui ce-i pasa insa, atita timp cit, contra unui sacrificiu de 100 de milioane, datele de audienta sint date peste cap de vocabularul spumos pentru unii, vulgar pentru altii, al prietenilor lui Dan Diaconescu. Aceeasi logica de piata este valabila si pentru

Antena 1. Fara Mama Natura si acolitele sale, Dan Negru nu ar fi rezistat mai mult de citeva luni ca prezentator la „Ciao, Darwin!". Citeva sute de milioane de lei vechi a fost nevoita sa plateasca Antena 1 in schimbul expunerii goliciunii fetelor de la briu in sus.

Suma conteaza destul de putin insa, intrucit veniturile publicitare ale Antenei 1 din fiecare editie a emisiunii se ridica si la 200.000 de euro.

Un an de procese

Desi cotizeaza mai rar, Prima TV detine si ea un record. Ca urmare a contestarii unei sanctiuni privind difuzarea unei scene prea fierbinti pentru bulina din josul ecranului in timpul celei de-a doua editii „Big Brother", oficialii postului de la „Semanatoarea" au incercat sa-si gaseasca dreptatea prin tribunale timp de aproape un an.

„Stim ca pentru bugetul unei televiziuni, amenzile noastre sint mult prea mici ca sa le oblige in vreun fel. In afara, unde amenzile ajung si la 200.000 de euro, situatia este alta", se plinge presedintele CNA. „Dar macar pina acum nu am pierdut nici un proces."