Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca are nevoie de un "time-out" pentru elaborarea strategiei fiscale pentru urmatorii trei ani, promitind ca documentul va fi gata in 2006. Vladescu a facut aceasta afirmatie la un simpozion despre fiscalitate organizat de UGIR, al carei presedinte, George Constantin Paunescu, a stat ostentativ linga ministru pe durata prezentei acestuia. Cu aceasta ocazie s-au anuntat principalele mariri de impozite.

Revine impozitul pe scaunele restaurantelor

Unul dintre impozitele celebre ale fostului ministru Decebal Traian Remes, impozitul pe scaun - aplicat restaurantelor - se intoarce. Actualul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca patronii de localuri nu platesc nici un impozit, iar formula cea mai potrivita este vechiul impozit pe scaun.

Impozitele pe lux - mai degraba modice

In afara impozitului pentru detinatorii de iahturi, care se va tripla, restul taxelor "pe lux" (masini de capacitate mare sau locuinte) sint mai degraba modice. Mara Ramniceanu, secretar de stat in MFP, a anuntat ca, pentru locuintele mai mari de 100 de metri patrati, baza de impozitare va fi majorata cu 10 procente pentru fiecare fractiune de 100 de metri patrati.

Asta inseamna ca proprietarii vor plati impozite cu 200.000 de lei vechi mai mari daca locuiesc in apartamente cu suprafete intre 100 si 200 de metri patrati.

In privinta masinilor, Ministerul Finantelor propune ca impozitele sa se majoreze la fiecare 200 de centimetri cubi in plus la capacitatea cilindrica a motorului, in loc de pragurile de 500 cmc practicate in prezent. Finantistii au spus ca inca nu s-au decis asupra cuantumului taxei suplimentare.

Lovitura pentru industria informatica

Anul viitor va aduce impozitarea cu 16% a informaticienilor, care in prezent sint scutiti de orice impozit pe salariu. Aceasta va fi o adevarata lovitura pentru industria in speta, cunoscut fiind faptul ca scutirea de impozit a provocat o adevarata explozie a acestui sector.

Reprezentantii Finantelor au reiterat faptul ca de la anul vor fi impozitate cu 16% cistigurile din tranzactii bursiere si din tranzactii imobiliare.

Fratele Paunescu se apropie de Guvern

Seminarul pe probleme de fiscalitate a fost oraganizat de Uniunea Patronala UGIR, condusa de controversatul afacerist George Constantin Paunescu. Acesta s-a afisat la prezidiul dezbaterii alaturi de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si de ministrul de stat Gheorghe Pogea.

Paunescu a fost extrem de deranjat de gafa vicepremierului Pogea, care a confundat UGIR cu UGIR 1903, stiuta fiind adversitatea dintre cele doua confederatii patronale.