Volumul de povestiri „Nostalgia" al lui Mircea Cartarescu va aparea in premiera americana la Editura New Directions, al carei nume se leaga de publicarea unor autori ca Ezra Pound, Lawrence Ferlinghetti si Henry Miller.

Daca Mircea Cartarescu este unul dintre cei mai de succes scriitori la noi in tara, urmatorul pas firesc ar fi publicarea lui peste hotare. Din pacate, cu citeva exceptii arhicunoscute si mereu evocate - un Eliade, un Cioran, un Norman Manea sau o Herta Müller -, scriitorii nostri n-au prea reusit sa faca saltul spre marile edituri straine.

Totusi, autorul „Levantului", chiar daca nu locuieste in SUA si n-a fost promovat acolo de o editura romaneasca, va publica la una dintre cele mai serioase edituri americane, New Directions.

Propus de Andrei Codrescu

Volumul „Nostalgia", propus editorilor de Andrei Codrescu, scriitor si jurnalist roman stabilit in SUA, va fi lansat in librariile americane la sfirsitul lui noiembrie. Anuntata de New Directions ca „debutul surprinzator in engleza al unui scriitor roman de prim rang", cartea si autorul ei se bucura de o prezentare incitanta.

Calitatea principala a „Nostalgiei" lui Cartarescu, in viziunea editorilor americani, este ca „extinde umanitatea fiecaruia dintre personajele centrale dincolo de orice limita imaginabila".

New Directions a fost infiintata in 1936. Printre primii autori care au publicat aici cu aproape 70 de ani in urma a fost si Ezra Pound. James Laughlin, fondatorul ei, a declarat ca prietenia cu celebrul poet l-a motivat sa deschida editura: „Ezra Pound imi vazuse poeziile citeva luni la rind si le-a catalogat drept lipsite de speranta. El m-a presat sa termin Harvardul si apoi sa fac ceva important".

New Directions i-a publicat pe Rilke, Neruda si Garcia Lorca

Inca de la infiintare, New Directions a fost un loc de promovare a scriitorilor interesati de experiment. Totodata, aici au fost tradusi, pentru prima oara in SUA, poeti europeni si sud-americani de notorietate, cum ar fi Rilke, Pablo Neruda si Federico Garcia Lorca.