Inainte ca Uniunea Europeana sa primeasca oficial Romania in randul tarilor membre, exista deja sute de experti romani care lucreaza la Bruxelles in domenii cheie pentru integrarea Romaniei.

Unii lucreaza pentru presa europeana (European Voice, BBC, Deutsche Welle sau Radio France) sau presa romaneasca (TVR, Radio Romania Actualitati), altii in firmele de consultanta pe probleme europene, in secretariatele generale ale federatiilor europene sau in organizatiile neguvernamentale prezente in Bruxelles.

Intalnim romani care lucreaza inca de acum in institutiile europene, in special cei care beneficiaza si de o alta cetatenie decat cea romana.

Clubul "Romania-UE" Bruxelles incearca de cativa ani sa identifice "actorii romani" din Bruxelles-ul european si sa-i implice intr-o serie de dezbateri pe teme de maxima actualitate europeana. Rezultatele cercetarii au fost prezentate recent la Bruxelles, in cadrul dezbaterii "Actori romani in Bruxelles-ul european".

La dezbatere au participat: peste 40 de persoane, membri ai clubului, invitati oficiali de la Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Ambasada Romaniei in Belgia, Centrul Roman de Informare de la Bruxelles, presa.

"Bruxelles-ul absoarbe tot mai multi romani in structurile europene. Poate surprinde, dar romani integrati in Bruxelles-ul european au fost chiar si inainte de Revolutia din Decembrie 1989. In ultimii 5-10 ani numarul lor a crescut simtitor.

In urmatoarele 12 luni se asteapta o intensificare a relatiilor oficiale intre Romania si UE, mai ales datorita parlamentariilor romani care vor activa in Parlamentul European ca observatori si prezentei unui numar tot mai mare de companii romanesti pe piata Bruxelles-ului european", a precizat Dan Luca, coordonatorul studiului "Actori romani in Bruxelles-ul european".

EurActiv.ro