Inundatiile care au lovit Romania, precum si „stranierii" care au ales sa-si investeasca banii castigati afara au saltat masiv preturile terenurilor din tara. In doar cateva luni, mai ales in zonele din Moldova, terenurile s-au scumpit foarte mult. Explicatia proprietarilor? Sunt „neinundabile".

Pana acum cateva luni, un teren era considerat bun si avea si un pret pe masura, in functie de utilitati, deschidere si zona in care era amplasat. Astfel de criterii sunt insa acum depasite. Proprietarii cer preturi piperate si spun ca terenurile fac toti banii deoarece sunt neinundabile.

La mana proprietarilor

BACAU. Autoritatile locale, nevoite sa gaseasca solutii pentru stramutarea caselor care nu mai pot fi reconstruite pe aceleasi terenuri din cauza pericolului de inundatii, sunt la mana proprietarilor de pamanturi care nu au fost afectate de ploi.

Un hectar care altadata nu se vindea nici cu cateva milioane de lei vechi este pretuit acum la cateva sute de milioane de lei vechi.

Dupa cum spune Stefan Potoroaca, primarul comunei Asau, acolo unde vor fi reconstruite cam o treime din cele aproape 200 de case distruse, pretul unui metru patrat de teren a ajuns la 10 euro, suma comparabila cu preturile valabile in zone cu potential turistic ridicat. Cu o situatie asemanatoare se confrunta si autoritatile din comuna Agas.

Zonele inundate, rase de pe harta imobiliara

VRANCEA. Inundatiile au destabilizat piata imobiliara, clientii fiind interesati exclusiv de zone care au fost ferite de calamitati. Pentru astfel de terenuri, situate la marginea Focsaniului, speculantii au ajuns sa ceara peste 100 de euro/mp, in vreme ce in zonele afectate de ape tranzactiile sunt inexistente.

Spre deosebire de zonele turistice Lepsa si Soveja, unde drumurile au fost distruse, Campineanca a ramas o locatie cautata.

„Desi este pe malul Milcovului, comuna a fost ferita de inundatii", spune consultantul imobiliar Gheorghe Nedelcu.

Preturi in lei

MURES. Cumparatorii din Targu-Mures au resimtit si ei din plin scumpirile de pe piata terenurilor. De aceasta data insa majorarea de pret a fost explicata prin deprecierea masiva a euro in raport cu leul. Astfel, terenurile evaluate in valuta s-au scumpit cu peste 10a, tocmai pentru a acoperi pierderile provocate de curs.

Octavian Ispas, reprezentant al Asociatiei Agentiilor Imobiliare Mures, spune ca, de la inceputul anului, preturile au crescut in medie cu 20a, iar pana in decembrie au toate sansele sa se majoreze cu inca 5%.

Pentru a se feri de fluctuatiile cursului valutar, proprietarii au inceput sa ceara preturi in lei. In Targu-Mures, pentru un ar (n.r. - 100 mp) de teren se cer 50 de milioane de lei vechi (5.000 RON), la Nazna (Sancraiu de Mures) terenurile se vand cu 43 de milioane de lei vechi (4.300 RON), iar la Corunca-Vasman, cu 40 de milioane de lei vechi (4.000 RON).

Ploiestenii se muta la tara

PRAHOVA. Situatia nu este altfel nici in Ploiesti, unde terenurile intravilane au ajuns sa coste 10-15 euro/mp.

„Fata de anul trecut, preturile aproape s-au dublat si vor continua sa creasca, terenurile din apropierea Ploiestiului fiind considerate si o investitie profitabila pe termen scurt", sustine agentul imobiliar Daniel Roman.

Cele mai scumpe terenuri raman cele din centrul Ploiestiului, pentru care proprietarii cer pana la 200 de euro/mp, dar si cele situate in statiunile de pe Valea Prahovei. Astfel, in Sinaia, un loc de casa de 1.000 mp se vinde cu 30.000 de euro, iar in Busteni - cu 25.000 de euro.

Scumpiri masive in Valea Jiului

HUNEDOARA. Desi Valea Jiului este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sarace zone din tara, afacerile cu terenuri s-au dovedit a fi extrem de profitabile.

In ultima perioada, terenurile s-au scumpit cu pana la 30a, proprietarii mizand pe interesul unor oameni de afaceri care vor sa investeasca in turism.

„Cererea este peste oferta. Terenurile din zona montana, precum si cele aflate la intrarea in Petrosani, unde se construieste parcul industrial, sunt cele mai cautate", a declarat Sorina Mateevici, directorul agentiei Macarena.

Nebunia din vami a stricat piata

SALAJ. Dupa ce, in ultimele luni, preturile terenurilor au cunoscut in Salaj cresteri semnificative, acum piata stagneaza.

Claudiu Echim, de la agentia Castello, spune ca aceasta amorteala este urmarea faptului ca multi salajeni, plecati la munca afara, nu s-au mai intors in tara si, implicit, nu au mai cumparat terenuri, cum obisnuiau in lunile de vara. Motivul? Recentele interdictii impuse la frontiera romaneasca, in urma carora multi romani au ramas fara pasapoarte.

Articol realizat de Eryka Lang, Ovidiu Pauliuc, Marius Mitrache, Raul Matis, Sergiu Rusu, Silvia Vranceanu, Razvan Bunea, Catalin Ionescu, Dragos Popescu, Catalin I. Butoiu, M.S. Avram, Marius Nica, Petronel Tudor, Ciprian Iancu, Catalin Stefan Iordache