Daca ati fost vreodata intr-un spital, il veti recunoaste in „Moartea domnului Lazarescu", filmul lui Cristi Puiu, premiat la Cannes, care a intrat de azi pe ecranele romanesti. Ai crede ca e, mai degraba, un documentar. „Realitate nemachiata", a spus Puiu. Ajuta la impresie si filmarea „din mana", si montajul frust.

Imaginile si dialogurile sunt de un realism crud, absolut. Apartamentul neingrijit al personajului principal, Lazarescu, un pensionar vaduv, care traieste de pe o zi pe alta alaturi de trei pisici, caruia toata lumea ii reproseaza ca bea prea mult; vecinii preocupati de propriile probleme; medicii plictisiti, obositi si aroganti cu pacientii si asistentele. Pe toate le-ati mai vazut daca traiti in Romania.

Senzatia de viata adevarata pe care o da filmul e, in egala masura, meritul scenariului scris de Cristi Puiu si Razvan Radulescu, cu dialoguri rupte din realitate, al regiei si al jocului exceptional al tuturor actorilor din film, de la Ioan Fiscuteanu (Lazarescu) si Luminita Gheorghiu (in rolul asistentei de la Salvare), pana la Dana Dogaru (in rolul vecinei lui Lazarescu), Florin Zamfirescu

(un medic plictisit si orgolios) si debutanta Monica Barladeanu (asistenta de la tomograf).

Caz real

Ideea filmului, in care Lazarescu e trambalat de la un spital la altul, a pornit de la un caz real, al unui pacient care a murit dupa ce a fost plimbat cinci ore cu ambulanta si refuzat la internare de trei spitale din Dolj.

In noiembrie 2001, Florin Nica, bolnav de ciroza in ultimul stadiu si aflat in coma, a fost plimbat 150 de kilometri, pe ruta Craiova-Poiana Mare-Calafat. In varsta de 51 de ani, Nica nu avea familie, era surdomut si oligofren, un „caz social" aflat in evidentele Psihiatriei din Poiana Mare.

Doamna Mioara de pe Ambulanta

Actrita Luminita Gheorghiu (56 de ani) este Mioara Avram, de la Serviciul de Ambulanta, cea care-l insoteste pe Lazarescu la toate spitalele, de la ora 22.00 la 4.00 dimineata. A atras atentia cinefililor in 1988, cand a jucat in productia „Morometii", in regia lui Stere Gulea.

In 25 de ani de cariera, actrita Teatrului Nottara a jucat in 14 filme, intre care: „Trenul vietii" (1998, regia Radu Mihaileanu) si „Marfa si banii" (2001, Cristi Puiu). Experienta ei i-a ajutat mult pe ceilalti actori, care au spus despre Gheorghiu ca ii imbarbata mereu cand ii certa regizorul.

Lazarescu Dante Remus

Filmul lui Puiu face deja cariera internationala, astfel ca Fiscuteanu devine un star de cinema la 67 de ani. „Cand juca prost era bine, cand juca bine, era genial", l-a caracterizat Puiu. „M-a surprins", a adaugat regizorul.

Cu o cariera de peste 40 de ani de actorie, Ioan Fiscuteanu a mai jucat in 15 filme, intre care „Glissando" (1985), in regia lui Mircea Daneliuc, „Balanta" (1992) si „Prea tarziu" (1996), de Lucian Pintilie. Fiscuteanu uraste Capitala si joaca la Teatrul National din Tg. Mures, unde locuieste. In rolul asistentei care-l spala la sfarsitul filmului apare chiar sotia sa.

Asistenta Mariana de la tomograf

Monica Barladeanu (26 de ani) debuteaza pe ecran in acest film. Iubita lui Bobby Paunescu, de la B1 TV, face cursuri de actorie la Hollywood. Barladeanu nu este singura legatura dintre film si B1 TV. Lazarescu se uita la „Nasul" si la Stirile B1 TV, iar postul lui Paunescu promoveaza in prezent filmul.

Dupa „Moartea domnului Lazarescu", Monica a mai jucat in „Second in Command", pelicula pentru care Van Damme a poposit in Romania. Actrita va avea un rol de detectiv in „Living and Dying", care se va turna din octombrie, la Dallas.

(Alex Ulmanu, Oana Botezatu)