Un avion Airbus al companiei americane JetBlue, cu 146 de persoane la bord, a efectuat o aterizare dramatica pe aeroportul international din Los Angeles, dupa ce timp de aproape trei ore avionul s-a invartit in zbor deasupra oceanului, in urma blocarii trenului de aterizare.

In tot acest timp, pasagerii au putut urmari la televizor editiile speciale ale marilor canale americane de televiziune, care relatau despre situatia dramatica a aeronavei ce risca sa explodeze la aterizare.

Avionul decolase de pe aeroportul din Burbank (nord de Los Angeles), cu destinatia New York. Imediat dupa aceea, pilotul a constatat ca trenul de aterizare din partea anterioara nu poate fi retractat, rotile fiind blocate, si a decis sa se intoarca pe un aeroport californian.

Inainte de a incerca o aterizare, aparatul a efectuat rotatii deasupra oceanului pentru a-si epuiza carburantul, fiind urmarit cu sufletul la gura pe posturile de televiziune.

Pasagerii insisi au povestit cum si-au urmarit propria drama pe ecranele de televizor montate in dreptul fiecarui scaun. Unul a spus ca era absolut ireal sa vada la televizor avionul in care se afla. Un altul a declarat ca ar fi fost mult mai calm daca nu-si vedea drama in direct, la stiri. „La sfarsit a fost cel mai rau pentru ca nu stiam daca o sa mearga sau daca o sa luam foc.

Era inspaimantator. Oameni in toata firea plangeau", a povestit Diane Hamilton, 32 de ani.

„Am crezut ca e sfarsitul"

Atunci cand avionul a inceput, in sfarsit, sa coboare, membrii echipajului le-au cerut pasagerilor sa se pregateasca pentru aterizarea de urgenta, adica sa-si puna capul intre genunchi. „Strigau intruna: „Pregatiti-va! Pregatiti-va! Pregatiti-va!". Am crezut ca asta este sfarsitul", a spus Hamilton.

Dupa aproape trei ore de la decolare, aparatul a reusit sa aterizeze cu bine pe o pista izolata a aeroportului international din Los Angeles. Aterizarea s-a facut mai intai pe rotile din spate, apoi pe cele din fata, blocate perpendicular pe directia de deplasare. Cand a atins solul, trenul de aterizare defect a inceput sa scoata scantei si fum, inainte de a se rupe.

De-a lungul pistei erau pozitionate masini de pompieri, insa interventia lor nu a fost necesara. Toate persoanele aflate la bord au fost evacuate in siguranta.