Motiunea „Salvati Scoala Romaneasca", depusa de deputati ai PRM si PSD si sustinuta si de deputati ai gruparii Ciontu, a fost respinsa ieri cu 132 de voturi impotriva, 99 pentru si doua abtineri.

PSD si PRM s-au intrecut in a aduce la tribuna fosti lideri ai studentilor sau fosti inspectori scolari pentru a prezenta din interior situatia invatamantului, pe care ei o considera dezastruoasa.

Descrierile scolilor afectate de ploi, ale caminelor studentesti, acuzatiile de politizare a invatamantului aduse Puterii nu au reusit sa inlature atmosfera de destindere din sala. Pe tot timpul dezbaterii, deputatii coalitiei s-au aratat mai preocupati de cititul ziarelor si de socializat decat de discursurile colegilor din opozitie.

La un moment dat, Adrian Nastase i-au rugat pe deputatii cu laptopuri sa nu se mai uite la filme, caci „filmul adevarat e in sala". Cea care a prezentat motiunea a fost deputata PRM Lia Olguta Vasilescu, presedinta Comisiei de invatamant. Aceasta a aratat ca Guvernul este incapabil sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin programul de guvernare si ca da dovada de incorenta si impovizatie.

Vasilescu a aratat apoi ca noul an scolar a prins scolile nepregatite, afectate de inundatii si saracie. Ministrul Miclea a raspuns acuzatiilor care i s-au adus cu statistici si realizari.

Miclea a incercat sa convinga ca motiunea nu se sustine, pentru ca in cele opt luni ale mandatului sau, ministerul a realizat cateva lucruri importante precum crearea unei strategii coerente de descentralizare, cresterea cu aproape 14 procente a salariilor profesorilor, informatizarea scolilor.

Coalitia si-a desemnat un singur reprezentat pentru dezbateri, in persoana deputatei PD, Roberta Anastase, care a tinut o cuvantare de 12 secunde si jumatate, dupa calculul lui Adrian Nastase. Aceasta a spus doar ca deputatii coalitiei stiu bine ca motiunea este un tertip pentru a amana dezbaterea Regulamentului si ca aceasta nu are fundament.

Mai tarziu, aliatii l-au desemnat sa intervina si pe proaspatul venit in tabara liberala, pe actorul Mihai Malaimare. Acesta, prin discursul sau elitist, si-a supus colegii, deja plictisiti, unui substantial efort intelectual. Spre sfarsit, vorbitorii au inceput sa-l compatimeasca pe Miclea pentru misiunea ingrata pe care o are.

Fostul peremist Anghel Stanciu a declarat catre coalitie ca il sacrifica pe Miclea si i-a acuzat ca nu ii dau nici un ajutor. Alt deputat l-a invitat pe Miclea la un pahar pentru a-l convinge sa nu devina „groparul" invatamantului.