Liberalii par a se intelege mai bine, in ultimul timp, cu PSD decat cu partenerii de Alianta, PD. La consultarile de ieri cu partidele parlamentare, initiate de premierul Calin Popescu Tariceanu, la care democratii nu au participat, PNL si PSD si-au dat mana pe problema sustinerii legilor integrarii.

Tema blocajului in Parlament cauzat de modificarea Regulamentelor celor doua Camere a cazut in planul al doilea. Desi la nivel oficial, liberalii si pesedistii schimba declaratii de razboi, practic actiunile lor conjugate au naruit planurile Aliantei.

Tintele acesteia - debarcarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea celor doua Camere ale Parlamentului - par sa fi ramas doar obsesia PD. Astfel, PSD a primit un ragaz de timp neasteptat pentru a-si conserva puterea in Legislativ.

O alta proba ca intre PNL si PD s-a creat o distanta este si faptul ca la consultarile de la Cotroceni, care debuteaza astazi, liderii celor doua partide ale Aliantei participa separat si cu puncte de vedere diferite. (A.H.)

Castig PSD: o zi pe saptamana pentru integrare

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii partidelor parlamentare au convenit ieri, in cadrul discutiilor consultative purtate la Guvern, sa aloce o zi pe saptamana pentru dezbaterea legilor UE si sa inceapa o serie de actiuni diplomatice in tarile membre pentru ratificarea Tratatului de aderare.

In cazul in care va fi necesar, dezbaterile parlamentare asupra legilor UE ar putea continua si pe o perioada mai lunga de o zi pe saptamana, a precizat Tariceanu, in conferinta de presa sustinuta la finalul intalnirii.

Tot pe linia aderarii la Uniunea Europeana, liderii partidelor au stabilit sa isi trimita parlamentarii desemnati ca observatori la sesiunea de la Strasbourg a Parlamentului European, risipind indoielile legate de participarea acestora din cauza dezbaterilor interne.

Premierul Tariceanu si-a manifestat disponibilitatea sa participe la o discutie cu toate partidele parlamentare pe tema planului national de dezvoltare si a reformei administratiei publice locale.

La modificarea Regulamentelor nu s-au inteles

Acestea sunt, potrivit premierului, punctele de vedere asupra carora participantii au cazut de acord. Tariceanu a mentionat ca liderii parlamentari nu s-au inteles asupra dezbaterilor privind modificarea Regulamentelor celor doua Camere, Opozitia respingand incercarea premierului de a propune un termen pentru dezbaterea pe articole sau amendamente si urgentarea acestor discutii.

"Tehnic, dezbaterile pot fi finalizate in termen de o saptamana, dar Opozitia, in special PSD, se cramponeaza de o problema care ar trebui abordata conform principiului aplicat incepand cu 1990, si anume ca presedintii celor doua Camere sunt reprezentantii majoritatii. Opozitia doreste sa foloseasca toate tehnicile pentru a prelungi discutiile.

Cu regret, constat ca nu exista disponibilitatea necesara din partea PSD pentru finalizarea discutiilor, astfel ca majoritatea va continua demersurile pentru modificarea regulamentelor", a spus Tariceanu. "Tot vom realiza ce ne-am propus. E o problema de timp", a aratat premierul.

PD, marele absent

Intrebat daca liderii prezenti la sediul Guvernului au discutat si despre Parlamentul unicameral, premierul a raspuns negativ, precizand ca tema respectiva va constitui obiectul consultarilor cu presedintele Basescu.

La consultarile de la Palatul Victoria au lipsit reprezentantii PD. Premierul Tariceanu a afirmat ca aflase inca de miercuri ca democratii vor lipsi de la discutii, din cauza unui eveniment programat cu mult timp inainte, in afara Bucurestiului.

El a precizat, de altfel, ca, ieri dimineata, a vorbit la telefon cu presedintele PD, Emil Boc, pentru a pregati o pozitie comuna a Aliantei care sa fie prezentata la consultarile cu reprezentantii celorlalte partide parlamentare. "Am reprezentat pozitia Aliantei", a subliniat seful PNL. Tariceanu nu a dorit sa comenteze de ce nu a venit nici un lider PD la intrevedere.

Intrebat daca exista tensiuni in cadrul Aliantei sau intre premier si PD, Tariceanu a afirmat ca persoanele care sustin acest lucru sunt libere sa continue speculatiile, daca se bazeaza pe elemente concrete si a sugerat o atitudine rezervata in lipsa acestor elemente.

Printre liderii parlamentari prezenti la consultarile de ieri s-au aflat Mircea Geoana, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea (din partea PSD), Vadim Tudor, Lucian Bolcas, Gheorghe Funar (PRM), Marko Bela, Verestoy Attila si Marton Arpad (UDMR), Daniela Popa si Bogdan Ciuca (PC), Varujan Pambuccian (minoritatile nationale), Gheorghe Flutur, Mihai Voicu, Bogdan Olteanu, Leonard Orban (PNL). (Ovidiu BANCHES)

Augustin Bolcas, vicepresedinte PRM: Ruptura completa a Aliantei

"In discutiile cu premierul Calin Popescu Tariceanu s-a pus problema accelerarii procesului legislativ in Parlament. In primul rand, este vorba despre legile integrarii. S-au atins si aspectele politice ale blocajului parlamentar cauzat de fantezia schimbarii presedintilor Camerei.

Faptul ca reprezentantii PD nu s-au prezentat la discutiile cu Tariceanu a marcat ruptura completa a Aliantei DA PNL-PD. Miron Mitrea a spus lucrurilor pe nume: a spus ca reprezentantii PD au primit ordin sa nu se prezinte deoarece reuniunea de la Palatul Victoria ar pune in umbra consultarile viitoare cu presedintele tarii. PRM nu se va prezenta la consultarile cu Traian Basescu". (R.G.)

Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC: Toata lumea dorea sa gasesca solutii

"La intalnire s-a vazut clar ca toata lumea dorea sa gasesca un set de solutii la problemele prezentate de premier. PC a subliniat necesitatea plecarii euro-observatorilor la timpul stabilit deja deoarece, o eventuala intarziere ar desemna o dovada de primitivism politic. S-a luat si hotararea accentuarii activitatii pe zona diplomatiei parlamentare.

De asemenea, pentru deblocarea situatiei din Parlament privitoare la discutarea Regulamentului, s-a aprobat alegerea unei zile in care sa se discute legile integrarii europene". (R.G.)

Marko Bela, presedintele UDMR: Intalnirea nu a reusit sa rezolve divergentele

Liderul UDMR Marko Bela a declarat ca reuniunea de ieri, de la Palatul Victoria, a fost importanta, nu numai pentru ca a creat ocazia partidelor parlamentare pentru a discuta, dar si pentru ca au stabilit o zi pe saptamana pentru dezbaterea legilor necesare aderarii la UE.

"Am reusit sa convenim accelerarea legilor privind integrarea si am cazut de acord ca, in Parlament, sa avem o zi pe saptamana pentru discutarea acestor legi", a declarat liderul Uniunii. Potrivit aprecierilor sale, adoptarea legilor care privesc procesul de integrare a fost singurul subiect asupra caruia partidele din opozitie au cazut de acord cu cele din Coalitia de guvernamant.

Marko Bela a aratat ca intalnirea nu a reusit sa rezolve divergentele in legatura cu adoptarea Regulamentelor celor doua Camere. "Nu pot sa afirm ca exista garantii in privinta accelerarii dezbaterilor Regulamentelor. Dar si o zi pe saptamana este totusi un rezultat", a afirmat senatorul UDMR. (Mediafax)

Democratii puncteaza prin absenta

PD suspecteaza intelegeri PNL-PSD

Partidul condus de Boc nu a participat la intalnirea de la Palatul Victoria motivand ca avea planificata o dezbatere despre Politia locala, la Cluj

Democratii au decis sa nu dea curs invitatiei premierului la dialog, mai ales din cauza faptului ca PD suspecteaza tot mai mult o apropiere a liberalilor de PSD. Surse din conducerea PD ne-au declarat ca nu au reusit sa inteleaga cum s-a gandit premierul sa discute cu Adrian Nastase schimbarea lui Adrian Nastase.

Mai mult, ne-au precizat aceleasi surse, nemultumirea si neincrederea PD fata de PNL este in crestere. Democratii nu au dorit nici sa ia parte la o consultare la care Calin Popescu Tariceanu a incercat sa reorienteze atentia de la subiectul Parlamentului unicameral, propus de presedintele Traian Basescu, la cel al integrarii.

Mai mult, pentru blocajul din Parlament si semiesecul revocarii presedintilor celor doua Camere, democratii il vad responsabil pe premier, care s-a opus cu indarjire alegerilor anticipate, ce-ar fi putut lamuri aceasta situatie. Sursele citate ne-au confirmat si faptul ca liderii PD s-au consultat cu presedintele, asupra neprezentarii lor la consultarile initiate de Tariceanu.

Liderii PD au incercat sa dea un semnal PNL prin absenta lor, avand in vedere ca cele doua partide au decis sa mearga separat la intrevederea cu seful statului, avand si puncte de vedere diferite in privinta Parlamentului unicameral si votului uninominal. De altfel, liderii PSD au avut grija sa atace dur PD pentru neprezentarea la apelul primului ministru.

"Motive pur obiective"

Presedintele PD Emil Boc anuntase inca de miercuri faptul ca nu va putea fi prezent la Palatul Victoria, dar urma ca democratii sa fie reprezentanti de Adriean Videanu.

Ieri, dupa ce s-a constatat lipsa PD de la discutii, Biroul de presa al partidului a dat un comunicat sec in care se preciza: "PD se consulta permanent si pe orice subiect cu PNL, partenerul sau din Alianta DA Liderii PD si PNL, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu, au avut foarte recent consultari cu privire la punctul de vedere al Aliantei DA asupra prioritatilor legislative necesare integrarii

Romaniei in Uniunea Euorpeana, iar prezenta fizica a reprezentantilor PD la consultarile de azi de la sediul Guvernului nu a fost posibila din motive absolut obiective".

Intr-o declaratie de presa facuta la Cluj, presedintele PD, citat de Mediafax, sublinia ca nu a existat nici o indicatie sau sugestie din partea presedintelui Traian Basescu pentru ca el sau Vasile Blaga si Adriean Videanu sa nu fie prezenti la consultarile cu premierul.

"Absenta noastra are motive pur obiective si se datoreaza faptului ca aveam planificata cu o luna in urma dezbaterea de la Cluj-Napoca pe marginea Politiei locale, la care a fost prezent si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga", a mai spus Boc.

El a mentionat si faptul ca a avut ieri la pranz o consultare telefonica cu premierul Tariceanu, in cadrul careia s-au pus de acord punctele de vedere care vor fi prezentate cu ocazia intalnirilor primului-ministru de la Bucuresti.

Traian Basescu a afirmat ieri ca nu este deranjat de faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu are consultari la Palatul Victoria cu reprezentantii partidelor parlamentare. "Cum sa fiu deranjat? Cred ca orice intalnire este foarte buna. Orice intalnire este o contributie la intelegerea realitatilor", a subliniat seful statului. (Anca HRIBAN)

Geoana s-a inteles cu premierul

Liderii PSD au reusit sa se inteleaga cu premierul Tariceanu doar in privinta promovarii legilor integrarii insa, aparent, nu au obtinut si acordul ca modificarea Regulamentelor celor doua Camere sa primeasca si avizul Curtii Constitutionale. "Cred ca situatia se poate debloca prin implicarea Curtii.

Este un lucru elementar, de bun simt, care ar rezolva razboiul politic existent in Parlament", a spus presedintele PSD Mircea Geoana. El a recunoscut insa ca propunerea PSD a ramas fara ecou, PRM fiind singurul partid care a sprijinit-o.

"Din partea PNL exista intentia periculoasa de a schimba presedintii Camerelor fara consultarea Curtii Constitutionale", a adaugat Geoana sustinand ca discutiile pe aceasta tema vor continua. Liderului Calin Popescu Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca schimbarea presedintilor Camerei si Senatului nu se va produce curand.

Mesajul lui Tariceanu a fost cat se poate de explicit: schimbarea presedintilor ramane in actualitate dar este o problema de timp. In aceste conditii Nastase si Vacaroiu vor ramane mai departe in functii. Din pozitiile lor vor actiona pentru promovarea legilor integrarii, conform intelegerii cu PNL.

Liderul PSD a atacat puternic absenta PD de la Dialog, apreciind ca este un boicot fatis al initiativei premierului de a debloca situatia din Parlament. In opinia sa, este evident ca Emil Boc a primit "instructiuni direct de la Cotroceni", apreciind ca razboiul dintre cele doua Palate arata ca trebuie "umblat la Constitutie" pentru a clarifica relatia dintre presedinte si premier.

Intrebat daca PSD ar sustine un Guvern PNL, in situatia in care PD s-ar retrage de la guvernare, Geoana a raspuns negativ, mentionand ca sustinerea ar fi doar pe chestiunile ce tin de integrarea europeana (R.A.)

Ambuscada politica esuata la Camera

Puterea a incercat sa urgenteze Regulamentul

Reprezentantii Coalitei majoritare au incercat ieri sa-i fenteze pe deputatii Opozitiei si sa impuna prin vot limitele dezbaterilor generale la noul Regulament al Camerei, in ultimile sase minute ale programului de plen de ieri dimineata.

Secretarul Camerei Deputatilor, tanara speranta pesedista Victor Ponta, a acuzat imediat Coalitia de faptul ca "s-a vorbit" cu premierul Tariceanu care, invitandu-i la consultari pe Adrian Nastase si Miron Mitrea, a intins o capcana deputatilor din opozitie in privinta Regulamentului.

"V-ati vorbit cu Tariceanu sa-i invite la consultari pe presedinte si pe vicepresedinte (nr - Nastase si Mitrea), ca sa intindeti aceasta capcana", i-a acuzat Ponta pe deputatii Puterii, care, sub presedintia vicepresedintelui PNL Dan Radu Rusanu, au incercat sa impuna, prin vot, in Camera Deputatilor, limitarea dezbaterilor generale la Regulament.

Batalie de sase minute

Totul a pornit de la faptul ca presedintele de sedinta, Adrian Nastase, a decis ca vicepresedintele Dan Radu Rusanu sa conduca sedinta in absenta sa, el plecand impreuna cu Mircea Geoana si Miron Mitrea la consultarile initiate de premier.

Avand in vedere ca raspunsul pe care ministrul Mircea Miclea trebuia sa-l dea la dezbaterile parlamentare privind motiunea PRM a fost foarte concis, deputatii au constatat ca au mai ramas sase minute pana la epuizarea programului de dimineata, respectiv pana la ora 13.00.

Acest timp a fost folosit de presedintele de sedinta Dan Radu Rusanu care a decis ca, pentru operativitate, sa se treaca la dezbaterea pe Regulament in acest rastimp de sase minute. Decizia sa i-a isterizat la culme pe pesedisti, Victor Ponta cerand o interventie pe procedura.

Tanarul deputat a fost secondat in graba de Valeriu Zgonea care, urmat de mai multi pesedisti, au blocat microfonul Camerei. Drept urmare, Ruseanu i-a inchis zambind microfonul lui Zgonea, iar Ponta a declarat ca nu poate sa mai ramana in sala pentru a asista la incalcarea Regulamentului.

Rusanu a supus plenului, insa, propunerea deputatului liberal Monei Musca privind limitarea timpului alocat discutiilor generale la Regulament si timpul alocat dezbaterii pe articole. Decizia a starnit indignarea deputatilor PSD, care si-au parasit locurile in sala si au inconjurat tribuna.

Uitand ca se afla in Parlament, deputatii Ioan Oltean (PD) si Radu Podgoreanu (PSD) s-au imbrancit si s-au gratiat cu o serie de apelative deloc ortodoxe.

Ponta l-a sunat pe Nastase

Victor Ponta a cerut pauza de consultari, dar cererii sale nu i-a fost dat curs.

Propunerea Monei Musca a fost supusa plenului, care a votat-o cu 140 de voturi. "Au fost 140 de voturi Ťpentruť, restul s-au abtinut. N-am remarcat nici un vot impotriva", a spus Rusanu dupa terminarea sedintei, precizand ca s-a votat "limitarea dezbaterilor la discutii generale".

Rusanu a precizat ca urma sa se voteze si timpii reali alocati acestor dezbateri, dar programul expirase deja. El a spus ca dupa reintrunirea plenului se vor supune la vot si timpii afectati dezbaterilor. Opozitia a contestat vehement corectitudinea votului, mentionand ca un secretar parasise prezidiul si nu numarase voturile, respectiv Victor Ponta.

"L-am sunat pe Nastase, ca sa stie ca din punctul meu de vedere au fost chemati acolo numai ca sa fie pacaliti, ori lucrul asta nu cred ca e normal sa se faca la un asemenea nivel", a declarat Ponta in timp ce agita nervos telefonul mobil. (Razvan GHEORGHE)

Adrian Nastase are incredere in presedintele PNL

Intrebat daca incercarea coalitiei de a-si impune votul in absenta liderilor opozitei, in conditiile in care acestia erau invitati la consultari de catre presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu, reprezinta "o incercare de pacalire a opozitiei", Nastase a precizat: Unii dintre deputatii liberali au incercat "sa faca aceasta operatiune in timp ce eram plecati".

"Eu nu-l consider pe Calin Popescu Tariceanu capabil de astfel de lucruri. Sunt convins insa ca alti oameni din interiorul partidului lui, de altfel si reactiile grupului sau, extrem de nervos in legatura cu aceasta intalnire, dovedeste ca exista anumite fractiuni, anumite zone in grupul acesta care au probabil alte pareri, alte viziuni...

si atunci probabil ca Mona Musca, poate cu unii dintre colegii lui, au incercat sa faca aceasta operatiune in timp ce eram plecati", a declarat Adrian Nastase. (R.A.)

Liberalii exclud oficial colaborarea cu pesedistii

PNL respinge categoric orice colaborare cu PSD pentru ca "formatiunea noastra politica nu se poate asocia sub nici o forma cu un partid corupt, care a adus grave prejudicii cetatenilor si a pus in pericol integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", subliniaza liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Curti de Onoare si Arbitraj PNL, intr-un comunicat de presa difuzat ieri.

Olteanu mentioneaza ca declaratiile din ultima vreme ale liderilor PSD, privind disponibilitatea social-democratilor de a colabora cu PNL, reprezinta un nou tertip prin care se incearca mentinerea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu in fruntea celor doua Camere ale Parlamentului.

"PNL exclude parteneriatul propus de PSD, aceeasta Ťofertať avand drept scop si crearea unor teme de disputa in interiorul Aliantei Dreptate si Adevar. PNL are un program de guvernare pe care, impreuna cu PD si celelalte partide din Coalitia guvenamentala, este decis sa il puna in aplicare in pofida opozitiei neconstructive a PSD", se arata in comunicat.

Olteanu subliniaza ca, intre PNL si PSD "nu au existat si nici nu vor exista discutii pe marginea unei colaborari", iar ideea unui guvern din care sa faca parte si PSD reprezinta "o speranta desarta a acestui partid de a reveni la guvernare, fiind un scenariu fara legatura cu realitatea".