Unde se duce diferenta dintre pretul de productie al Romgaz si pretul de la aragazul nostru? 9$/1000 mc sunt taxati de Transgaz, iar 39$/1000 mc sunt tarifele cerute de distribuitori. Diferenta de 12$/1000 mc reprezinta profitul Romgaz. Retelele si conductele sunt atat de incalcite incat intregul sistem de gaze de la Romgaz, Transgaz si Distrigaz Sud si Nord se rasfata in profituri uriase.

Contactat la Londra, presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, sustine ca doar gazele tip GPL au un pret de productie de 35$/1000 mc. ,Pretul gazelor romanesti este cel stabilit prin Memorandumul cu FMI, adica 110$/1000 mc", spune Cosmeanu, referindu-se la Romgaz.

Distributia, mai scumpa decat productia

Gazele naturale se vor scumpi la 1 octombrie cu inca 10$/1000 mc, ajungand la 110$/1000 mc. Motivul majorarii, vesnicul acord cu FMI. Spre deosebire de consumatorii casnici, cei eligibili sunt intepati direct la conducta Transgaz si nu sunt afectati de abuzul administratorilor de rezerve si al distribuitorilor.

Spunem administratori, deoarece proprietarul este statul, iar preturile sunt reglementate prin Autoritatea Nationala a Gazelor Naturale - ANRGN. Dar cum se umfla pretul? Simplu: Transgaz adauga 9$/1000 mc pentru ca il transporta de la Romgaz la distribuitori, iar acestia adauga propriul lor tarif, care a sarit de la 6$/1000 mc in 2001 la 39$/1000 mc in 2005.

Deci tariful de distributie este comparabil cu pretul de productie al gazelor naturale. La acest pret exorbitant s-a ajuns, in 2005, inainte de trecerea in proprietate a celor doua distributii Distrigaz Sud si Distrigaz Nord in proprietatea francezilor de la Gaz de France si a nemtilor de la E.ON Ruhrgaz.

,Gaz de France si Ruhrgaz au conditionat preluarea Distrigaz Sud si a Distrigaz Nord de cresterea tarifelor pana la 50$/1000 mc", ne-au declarat surse oficiale.

Transgaz taxeaza ce nu transporta

Compania Nationala Transgaz, care doar transporta gazele de la producatori la distribuitori, isi are si ea partea leului. Pentru ca nu a putut sa perceapa un tarif de transport anormal de mare, atunci a recurs la o alta metoda: a marit scriptic volumul de gaze transportate - de la 17-18 la 28 miliarde mc de gaze pe an.

Deci taxeaza cu 9$/1000 pentru 28 de miliarde mc de gaze fictive, comparativ cu 18 miliarde mc, cat transporta in mod real. Daca Transgaz nu ar fi recurs la aceasta smecherie, consumatorii ar fi platit tariful corect - de 6$/1000 mc.

Fata de aceasta situatie, directorul general al Transgaz, Florin Moldovan, s-a aratat surprins: ,Cine ar accepta? Pretul de transport al gazelor este insignifiant fata de pretul gazelor din Romania! Problema nu este a Transgaz, ci a importurilor si a pretului gazelor noi", ne-a declarat Florin Moldovan.