Presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senat, Varujan Vosganian, sustine ca in viitorul apropiat romanii ar putea obtine credite pentru locuinte fara avans si la dobanzi mai mici, dupa intrarea in vigoare a legislatiei privind creditul si obligatiunile ipotecare. Este vorba de un pachet de cinci legi care ar urma sa faciliteze obtinerea unui credit pentru locuinta.

Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, preluat de Rador, Vosganian a precizat ca este posibil ca intr-un an - doi sa se renunte la avansul pentru un credit ipotecar, pentru ca ipoteca pe locuinta este o garantie suficienta. Pachetul de legi a intrat in dezbateri la Comisia de Buget, Finante, Banci la inceputul acestei saptamani.

"Saptamana viitoare noi vom termina dezbaterea, am convocat pentru inceputul saptamanii viitoare reprezentantii BNR, ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si ai Ministerului Finantelor, astfel incat pana la jumatatea lunii octombrie vom definitiva proiectul in Senat, va porni catre Camera Deputatilor si cred ca pana la sfarsitul lunii octombrie vom avea un pachet legislativ privind creditul ipotecar.

Acesta cuprinde modificarea legislatiei actuale, care, din pacate, nu este altceva decat un fel de vanzare pe rate din perioada comunista, adaugarea unui proiect de lege care permite crearea bancilor de credit ipotecar, un alt proiect de lege care permite lansarea obligatiunilor ipotecare si inca un alt proiect de lege care permite atragerea si altor tipuri de creante, de tipul datoriilor de

orice fel, in suport pentru lansarea unor astfel de obligatiuni", a precizat Vosganian.