Presedintii Romaniei si Republicii Moldova se vor intilni duminica, 25 septembrie, la Iasi, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Cei doi sefi de stat vor purta discutii si vor face o declaratie de presa comuna la Hotel Astoria. Deocamdata, nu au fost date informatii suplimentare despre agenda discutiilor, dar se stie ca luni si marti va avea loc la Odessa o runda de negocieri privind statutul Transnistriei, la care Romania nu participa.

Recent, Moldova si Ucraina au propus OSCE organizarea de alegeri in Transnistria, solutie neagreata de Cotroceni.

Consultarile de la Odessa se vor desfasura in format de 5 - Rusia, Ucraina, OSCE si reprezentantii Chisinaului si Tiraspolului, fara UE si Statele Unite, care nu au au fost invitate.

Cu toate acestea, se pare ca pe agenda consultarilor se afla revizuirea formatului in care sa aiba loc viitoarele negocieri. Romania s-a retras din aceste consultari in urma cu 10 ani.

La inceputul mandatului sau, presedintele traian Basescu s-a aratat extrem de interesat de implicarea Romaniei in discutiile despre transnistria, oferind chiar o varianta proprie pentru rezolvarea solutiei.

Cu toate acestea, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a acceptat sa sustina o solutie propusa de presedintele Ucrainei, care prevede organizarea de alegeri libere in Transnistria.

De altfel, presedintele Traian Basescu i-a adresat vineri, 23 septembrie, o scrisoare omologului sau ucrainean, in care, pe linga faptul ca-si exprima satisfactia pentru incetarea lucrarilor la Bistroe, mai face o afirmatie extrem de relevanta pentru chestiunea Transnistriei.

Astfel, presedintele Basescu ii scrie lui Iuscenko: "Sunt sigur ca demersul privind canalul Bastroe va fi urmat de alte semnale pozitive, de deschidere spre dialog si intelegere reciproca, cu respectarea standardelor internationale in domeniu, si asupra celorlalte chestiuni pendinte din relatiile noastre bilaterale".

Intilnire informala dintre ministrii de externe ai Romaniei si Moldovei

Vineri, 9 septembrie, tot la Iasi a avut loc o intalnire informala intre ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si Andrei Stratan, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova.

Si cu acea ocazie s-a discutat despre problema Transnistriei.