Biroul Executiv al Blocului National Sindical s-a declarat de acord, in principiu, cu pactul fiscal propus de premierul Calin Popescu Tariceanu la intalnirea cu membrii Consiliului Economic si Social. Cu toate acestea, pentru perioada imediat urmatoare, prioritatea BNS ramane salariul minim pe economie.

Intr-un comunicat remis redactiei, conducerea BNS isi exprima disponibilitatea de a negocia in paralel pactul fiscal propus de primul-ministru si cuantumul salariului minim, insa avertizeaza ca nu va semna pactul fiscal daca salariul minim pe economie prevazut de acesta contravine flagrant solicitarii BNS (430 RON).

In caz de esec al negocierilor in ce priveste salariul minim pe economie, Blocul National Sindical ameninta cu actiuni de protest. In urmatoarele doua saptamani organizatiile membre BNS vor face evaluarile si demersurile de mobilizare necesare.

BNS arata ca salariul minim este un indicator important la fundamentarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2006, proiecte care trebuie inaintate Parlamentului pana la data de 15 octombrie 2005.

Lobby la sindicatele straine

Intrucat in aceasta perioada delegatia Romaniei se afla la Washington pentru discutii cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, BNS a solicitat sprijin si din partea structurilor sindicale internationale in sustinerea demersurilor legate de majorarea salariului minim in Romania.

Blocul National Sindical este afiliat la Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere, structura sindicala cu 145 de milioane de membri din intreaga lume.

Conform BNS, reprezentantii CISL au posibilitatea sa informeze si sa sustina demersurile BNS in fata Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, iar reuniunea anuala a celor doua institutii financiare ce are loc la Washington in perioada 24-25 septembrie este un bun prilej in acest sens.

Blocul National Sindical va face toate demersurile posibile pe plan intern si international pentru a asigura o negociere transparenta si un salariu minim corect pentru lucratorii din Romania.