Dupa ce si-au incercat norocul cu „pretul de referinta" la pachetul de tigari, actualii guvernanti au lansat ieri un nou bir: „taxa pe viciu". Ministrul Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax, a declarat ieri la Targu-Mures, ca banii din eventuala „taxa pe viciu", pe care ii estimeaza a urca la 200 milioane de euro, ar urma sa alimenteze bugetul Sanatatii.

Potrivit lui Nicolaescu, Guvernul intentioneaza sa taxeze suplimentar bauturile alcoolice, tutunul si jocurile de noroc. Astfel, orice pachet de tigari ar avea o taxa de 1 euro, daca s-ar aplica formula birului pe viciu.

Pentru bauturile alcoolice sub 250 de mililitri, ar urma sa se perceapa o taxa de 0,5 euro pe sticla, pentru cele pana in 500 de mililitri - un euro, iar bauturile ambalate in sticle de 750 de mililitri - 1,5 euro. Sticlele de alcool de un litru ar fie taxate cu doi euro, iar cele de peste un litru cu 2,5 euro.

Daca se va adopta o asemenea masura, pretul tigarilor si al bauturilor alcoolice va exploda, spun reprezentantii domeniilor vizate. „Ii dadeam eu ministrului Nicolaescu aceasta suma (200 de milioane de euro - n.r.) numai daca termina cu fenomenul evazionist.

Pe piata exista peste 120 de milioane de tone de tuica si rachiu pentru care nu s-a platit nici un leu acciza", ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant Alcool. „Traim in tara lui poate, probabil si posibil.

Ma intreb cand s-a consultat ministrul Sanatatii cu colegul sau de la Finante, Sebastian Vladescu, aflat in acest moment la Washington, si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat la Bratislava", a declarat pentru „Averea", Gilda Lazar, director executiv JTI.

„Domnul ministru, ca fost secretar in Ministerul de Finante, ar trebui sa stie ca singura taxa la taxa aplicabila in materie de tutun in Uniunea Europeana este TVA-ul aplicat la acciza", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI, pentru „Averea".

„Poate ca domnul Nicolaescu nu cunoaste criteriile de aderare si calendarul negociat cu UE in ceea ce priveste tutunul", se intreaba retoric Gilda Lazar. Cum mai poate fi vorba de predictibilitate si de pactul fiscal, pe care premierul Tariceanu il cerea sindicatelor si patronatelor, in conditiile in care fiecare ministru anunta o noua taxa", continua directorul JTI.

In Romania tigarile sunt deja de 2-3 ori mai scumpe, raportat la puterea de cumparare a cetatenilor, fata de cele din Germania. In Germania, un pachet de tigari costa 5 euro, insa, in urma platii impozitelor, cetateanul ramane cu minim 20.000 de euro anual. In Romania, e adevarat ca un pachet de tigari costa un euro, insa romanul ramane cu cel mult 1.500 de euro anual in buzunar.

„Nu se practica nicaieri, e o inventie. Efectul asupra bugetului va fi egal cu zero.

Banii se vor duce direct in buzunarele celor se ocupa cu contrafacerea produselor de tutun si cu contrabanda", a declarat, la randul sau, Marcel Kadar, director executiv la fosta Societate Nationala a Tutunului Romanesc (SNTR), cumparata de Tobacco 2003/UE Consortium, format din Galaxy Energy International LTD BVI si CTS SRL Italia.

Cumparatorul nu-si permite sa plateasca un pret, care poate fi dublu, pe un pachet de tigari, si va cauta solutii pe piata neagra, a continuat acesta. Kadar a dat exemplul Ungariei, unde au crescut accizele extrem de mult inainte de aderare. Confruntati cu incasari mai reduse la buget, in 2005, guvernantii de la Budapesta au decis stoparea procesului de crestere a accizelor.

In plus, producatorii vor disparea treptat, incepand de la cei mai mici. Solutia convenabila pentru ambele parti, crede Kadar, este o cooperare intre producatorii de tigari si autoritati in sensul controlarii fenomenului evazionist, care ar avea un efect mult mai mare si in ceea ce priveste incasarile la bugetul de stat.

„Daca ar rezolva problema evaziunii fiscale, ar recupera nu 200 de milioane, ci 400 de milioane. De ce nu pune taxa pe cazane? In prezent exista 30.000 de cazane ilegale de procesare si nu individuale. Produsele contrafacute in domeniul alcoolului acopera mai mult de 50% din piata. Deja nivelul accizelor este mare, la anul va ajunge la nivel european", afirma Dascalu.

„Daca se va adopta aceasta masura neconstitutionala, se va mari evaziunea. Nu inteleg ca cu cat produsele sunt mai scumpe cu atat vor incasa mai putin. Nimeni nu e prost sa plateasca 200 de mii de lei pe o sticla de vodca, de la o suta si ceva cat e in prezent, cand poate sa-si cumpere tuica si rachiu la maximum 70.000 de lei vechi", concluzioneaza presedintele Garant Alcool. (F.R.)

Cat vor sa platim in plus

- 1 euro (35.692 lei vechi) pe un pachet de tigari

- 0,5 euro (17.846 lei) pe o sticla de alcool de pana la 250 ml

- 1 euro (35.692 lei) pe o sticla de pana la 500 ml

- 1,5 euro (53.538 lei) pe o sticla de 750 de mililitri

- 2 euro (71.384 lei) pe o sticla de un litru

- 2,5 euro (89.230 lei) peste un litru

(nota redactiei – calculat la cursul de ieri al BNR)