HVB Bank a provocat ieri stupoare pe piata bancara prin scaderea dobanzilor la depozitele in lei, sub cele pe care le ofera pentru valuta. Concret, cei care vor depune lei la aceasta banca vor primi la depozitul de o luna o dobanda de 1,75 la suta, fata de 2,65 la suta, cat li se ofera pentru dolari.

Analistii spun ca o asemenea masura „face in ciuda" BNR-ului, insa presedintele HVB, Dan Pascariu, ne-a declarat ieri ca nici vorba de asa ceva. „Masura luata de noi nu trebuie inteleasa decat ca o aliniere la deciziile Bancii Nationale.

Doreste Banca Centrala caderea dobanzilor la lei? Le scadem, nu e nici o problema. Suntem chiar primii care respecta acest lucru", a spus ieri presedintele HVB.

El a mai adaugat ca nu poate totusi sa nu se intrebe care e logica dupa care BNR mareste rezervele minime obligatorii ale bancilor si, in acelasi timp, reduce masiv dobanzile.

Surse din interiorul bancii au mai precizat ca reducerea masiva a dobanzilor la lei este de natura a pregati acordarea de credite in moneda nationala, HVB operand in prezent doar cu credite in devize.

„De saptamana viitoare, vom acorda credite in lei, cu o dobanda sub multe alte institutii financiare romanesti", au mai precizat sursele noastre.