Legea care ii dadea lui Basescu posibilitatea de a face referendum pe aproape orice subiect si cea care accelera desfasurarea alegerilor in cazul anticipatelor au primit raport de respingere la Camera Deputatilor deoarece majoritatea deputatilor Coalitiei au votat alaturi de PSD si PRM.

Coalitia de guvernare a defectat din nou ieri in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Problemele au aparut cind s-a ajuns la votul pe marginea a doua ordonante emise de guvern in vara si pentru care la acea ora justificau convocarea unei sesiuni extraordinarei.

Este vorba de Ordonanta de urgenta pentru modificarea legii privind organizarea si desfasurarea referendumului si cea privind modificarea legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

Prima ar fi trebuit sa extinda aria domeniilor pe care presedintele poate convoca referendum, iar a doua reducea termenul de desfasurare a campaniei electorale dde la o luna la doua saptamini in cazul alegerilor anticipate.

„Voi ridica aceasta chestiune in Alianta"

Amindoua initiative legislative au primit raport negativ din partea comisiei din cauza ca doar doi deputati, Daniel Buda (PD) si Gheorghe Gabor (PNL), au votat impotriva raportului de respingere. Ceilalti deputati ai Coalitiei prezenti la sedinta au votat alaturi de PSD si PRM.

„Am votat asa, pentru ca am vorbit cu colegii care au studiat mai atent si acestia au explicat ca este posibila aparitia unor initiative legislative mai complete", si-a explicat votul deputatul PNL Dragos Ujeniuc. Colegul sau de partid, Gheorghe Gabor, nu a putut sa explice votul colegilor sai de partid si cu atit mai putin al colegilor de Coalitie.

Mult mai vehement, pedistul Dan Buda spune ca va ridica aceasta problema in cadrul Aliantei D.A. „Imi scapa de ce colegii au votat pentru respingerea celor doua legi. Chiar daca s-ar avea in vedere un alt proiect, acum acesta era pe masa si acesta trebuia votat. Voi ridica aceasta chestiune in Alianta si sper ca lucrurile sa se indrepte la plen", spune Buda.

Déjà-vu

Cele doua initiative au avut parte de acelasi tratament si la Senat, unde cea privind referendumul a primit in cele din urma raport favorabil, dar cu mai multe amendamente ale PSD, iar cea privind organizarea alegerilor a primit direct raport negativ din partea Comisiei juridice a Senatului.

Oricum, in sedinta de plen din 28 iulie cele doua proiecte de lege nu au reusit sa indeplineasca doua treimi din numarul senatorilor, drept pentru care au plecat la Camera Deputatilor in forma propusa de guvern.