Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a lansat, ieri, la privatizare, cinci firme rezultate prin divizarea societatii Nitramonia Fagaras: Nitrofertilizer (producator de ingrasaminte si produse azotoase), Nitroexplosives (producator de explozivi), Nitrocontrol (firma care colecteaza si trateaza ape uzate), Nitroservice (lucrari speciale de constructii) si Nitrotrans (transporturi pe calea ferata).

AVAS detine 79,05% din actiunile fiecarei societati. Pentru a putea sa participe la privatizarea firmelor, ofertantii sunt obligati sa fi inregistrat in ultimul exercitiu financiar o cifra de afaceri de cel putin 1,5 milioane de dolari si sa detina experienta de minim cinci ani in domeniul productiei sau al comercializarii de ingrasaminte chimice sau explozibili.

Nitramonia Fagaras a fost privatizata in martie 2003, cand firma S&T Oil Equipment and Machinery LTD, detinuta de omul de afaceri american de origine romana Valerian Simirica, a cumparat de la stat un pachet de actiuni reprezentand 79% din actiuni.

Societatea a fost divizata anul trecut, in urma reconfigurarii platformei industriale pe centre de profit, iar contractul de privatizare a fost desfiintat in 2005, AVAS apreciind ca societatea S&T Oil Equipment and Machinery a incalcat clauzele contractuale.

Celelalte firme rezultate prin divizarea Nitramonia si ramase in portofoliul AVAS sunt Nitrosere si Edelweiss Hotel, cu activitati in domeniul agriculturii, respectiv al turismului