Si in cazul alegerilor prezidentiale programate pentru 9 octombrie se asteapta ca fotoliul de presedinte sa fie ocupat tot de un reprezentant al dreptei.

O asemenea turnura in pozitia electoratului era de de prevazut daca se are in vedere dezamagirea resimtita de acesta in fata esecurilor cabinetului actual in sfera politicii sociale si a coruptiei generalizate.

Partidele politice radicale de dreapta cu sanse reale de succes la alegerile parlamentare sunt ,Platforma Civica", condusa de Donald Tusk, cu 32-35 la suta din voturi, urmata de conservatorii catolici din Partidul ,Dreptate si Justitie" in frunte cu Jaroslaw Kaczynski, cotat cu 25-28 la suta din voturi.

Cele doua formatiuni ar putea obtine, impreuna, cel putin 70 la suta din locuri in viitorul Parlament, putand forma un guvern de coalitie. Unii analisti politici sunt insa de parere ca diferentele care le separa indeosebi in sfera politicii sociale ar putea afecta stabilitatea viitorului cabinet.

In timp ce ,Platforma Civica" pledeaza pentru o reforma fiscala liberala, avand ca tinta impunerea unei cote unice de 15 la suta pentru TVA, impozitul pe profit si impozitul pe venit, Partidul ,Dreptate si Echitate" se pronunta pentru reducerea ajutorului social oferit de stat populatiei si cresterea impozitelor.

Potrivit sondajelor publicate in cotidianul ,Fakt", alte trei partide ar putea depasi pragul parlamentar de 5 la suta: Partidul populist "Autoapararea", creditat cu 11 la suta, Partidul Stangii Democrate aflat la putere - 8 la suta, si Liga Familiilor Poloneze, ultracatolica si nationalista - 7 la suta.

In cazul alegerilor prezidentiale, principalii pretendenti sunt Donald Tusk si Lech Kaczynski, primarul Varsoviei, fratele geaman al liderului partidului ,Dreptate si Justitie". In timp ce Donald Tusk este creditat cu 50 la suta din voturi, contracandidatul sau ar putea obtine 29 la suta.

Conform stirilor difuzate de mass-media poloneze, presedintele Kwasniewski, care isi incheie cel de-al doilea mandat, si premierul Marek Belka aspira deja la functii in organizatii internationale.

Primul isi doreste postul de secretar general al ONU, iar al doilea ar dori sa devina secretar general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cu sediul la Paris.