Chiar daca CNSAS ii va verifica pe magistrati, nu va exista certitudinea ca acestia nu au colaborat cu fosta securitate, a afirmat Gheorghe Onisoru, presedintele CNSAS, in emisiunea Romania la Raport, realizata de Andreea Pora la Radio Mix.

Onisoru a explicat ca doar deciziile de " colaborator al fostei securitatii" sunt o certitudine, din cauza ca ele se bazeaza pe documente clare, celelalte ramin sub semnul intrebarii deoarece au la baza raspunsurile SRI de "necunoscut in arhive".

"Acolo unde vor exista decizii de politie politica sau de colaborator lucrurile sunt clare, unde nu, trebuie sa mergem pina la proba contrara pe datele pe care le avem", a declarat presedintele CNSAS.

El si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca CNSAS nu a fost consultat inainte de aparitia legii 247, in care nu mai apare termenul de "politie politica", ci doar cele de " informator si colaborator al Securitatii".

Onisoru considera ca termenul de 15 zile pentru verificarea magistratilor este "nerealist".

SRI nu a predat nici o fila din cei 8 km de dosare privind siguranta natioanala

"Din cei cei 8 km de arhiva care privesc siguranta nationala, pina acum SRI nu a predat nici un dosar". Afirmatia a fost facuta de Claudiu Secasiu, membru in Colegiul CNSAS, in emisiunea "Romania la Raport" realizata de Andreea Pora la radio Mix.

Claudiu Secasiu sustine ca nu a avut loc nici o intilnire a comisiei mixte SRI-CNSAS, cea care trebuie sa decida care din dosarele intocmite de fosta Securitate vizeaza sau nu siguranta nationala.

Predarea de catre SRI a arhivei pe care a detinut-o timp de 15 ani a inceput in luna martie, iar pina in prezent dintr-un total de 20 de km de arhiva au fost predati doar 300 de metri liniari, care contin in general dosare ale informatorilor.

Gheorghe Onisoru, presedintele CNSAS a declarat tot in emisiunea Romania la Raport ca intentioneaza sa-i ceara presedintelui Traian Basescu renuntarea la predarea arhivei fila cu fila si trecerea la sistemul "dosar cu dosar".

Cu toate ca protocolul de predare a arhivei a fost incheiat cu seful SRI, Radu Timofte, care nu pare a avea ceva impotriva modificarii procedurii, Gheorghe Onisoru considera totusi ca este "bine sa ai si acordul" sefului statului.