Nicaieri in lume, firmele care au investit milioane de dolari in retele de fibra optica nu le cedeaza altora spre a scoate profit, preferand sa faca ele insele acest lucru, dupa ce-si amortizeaza investitia.

Daca, totusi, asa ceva s-ar intampla, ar taxa operatiunea la traficul maxim, adica 20 de Gb/s (o viteza uriasa, pentru necunoscatori). Nu este si cazul CFR, care, in loc sa scoata profit din reteaua care a costat 60 de milioane de dolari (bani obtinuti de la BIRD in 1998/99 cu garantii guvernamentale), o face cadou.

In februarie 2001, la cabinetul ministrului Miron Mitrea a intrat o cerere din partea uneia din firmele din grupul MHC Galati, si anume Genius Prod SRL, controlata de Maricel Pacuraru, care dorea sa se asocieze cu CFR pentru dezvoltarea unei retele de telecomunicatii avand ca suport infrastructura statului.

Generos, ministrul a trimis-o la directorul general al CFR Mihai Necolaiciuc. Directorul comercial, Maria Matei, si cel responsabil cu intretinerea, Emanoil Culda, au intocmit o nota in care au prezentat termenii asocierii (era vizata portiunea Galati-Braila), supunand-o spre aprobare Consiliului de Administratie al CFR.

In 24 aprilie, CA a discutat propunerea, dar a respins-o. Mihai Necolaiciuc nu s-a impiedicat de asta si ziua urmatoare a semnat contractul de asociere in participatiune a CFR cu Genius Network SRL (infiintata de Genius Prod SRL), reprezentata de Corina Pacuraru, director general, sotia lui Maricel Pacuraru.

In contract, incheiat pe 5 ani, scrie ca venitul se imparte egal partilor.

Mai la vale vine o precizare din care intelegem ca, de fapt, trebuie acoperite cheltuielile de intretinere: „Din activitatea acestei asocieri trebuie sa se obtina un venit lunar pentru fiecare parte cel putin egal cu valoarea tuturor cheltuielilor lunare de pe tronsoanele specificate in anexa la contract, plus 10% din valoarea acestora".

Ce urmeaza este si mai socant: CFR pune la dispozitie parte din rezerva de capacitate a retelei si garanteaza Genius ca nu se baga in administrarea retelei si nu-i face concurenta neloiala (!!!).

Ce aflam din anexa depaseste insa orice imaginatie: nu mai este vorba de tronsonul Galati – Braila, ci de Focsani – Marasesti – Tecuci, Barbosi – Galati – Braila. Iar venitul lunar ce trebuie asigurat este de 14 dolari/kilometru, pe langa cheltuielile de intretinere, plus 10 % din primele doua.

Precizam ca nici o firma care are fibra optica nu o taxeaza la kilometru, ci la viteza fluxului, iar intretinerea fibrei optice nu costa nimic, pentru ca nu se deterioreaza – cu suportii acesteia este alta poveste, dar contractul vorbeste de fibra.

Iar in ce priveste rezerva de capacitate a companiei, specialisti din Agentia de Telecomunicatii ne-au spus ca ... nu exista. Pentru a demonstra cat de ieftin a incredintat CFR magistrala, ne-am adresat unor companii care au retele similare. Si am aflat ca pretul cel mai mic ar fi trebuit sa fie de mii de dolari lunar.

Numai o viteza de 128 de Kb/s ar fi costat minim 110 USD pe luna. La 1 Mb/s vorbim de 700 USD, iar dublul costa 1.100 USD. Socotind babeste ca un Giga inseamna 1.000 de Mega, se poate imagina cat ar fi costat maximul la care trebuia sa se raporteze CFR, daca tot a cedat fibra, adica 20 Gb/s.

Cat a castigat statul roman din afacere e greu de stiut. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, in 2001, Genius Network avea profit net de 4,2 milioane. Pentru anii urmatori vorbim insa de pierderi: in 2002 era de 634 milioane, in 2003 de 1,4 miliarde.

Si un amanunt semnificativ: fostul sef al Agentiei de Telecomunicatii CFR s-a opus acestui contract. A fost schimbat, si inlocuit cu Ion Zinca, adus de la Galati.

Maricel Pacuraru, artizanul acestei afaceri, fost sponsor de seama al PDSR si PSD, a devenit peste noapte sustinator din umbra al Blocului National Democrat, prin care si-a propulsat politic cumnatul, Marius Crivtonencu, ajuns secretar de stat la Turism, si sotia, Corina, ajunsa sefa a organizatiei de femei a BND.

Pacuraru a fost implicat, de-a lungul timpului, in scandalurile privind devalizarea Bancii Internationale a Religiilor, a Bancii Dacia Felix si a Bancii Agricole.

Prin anul 1997, Maricel Pacuraru a regizat o lovitura de imagine prin deschiderea la Brasov a grupului de firme Genius, din al carui actionariat fac parte doar Corina Pacuraru si fratele acesteia, secretarul de stat Marius Crivtonencu.

Calina BERCEANU, Sorin TITEI