Saptamana trecuta a inceput bine la bursa si, in ciuda sincopei de miercuri, cand toti indicii au scazut cu peste un procent, a terminat in forta reusind sa recupereze integral pierderile. Fata de perioada de boom de la inceputul anului, investitorii arata mai putina nervozitate, iar posibilitatea aparitiei unei corectii de amploare, similare celei din martie-aprilie, este mai redusa.

In 2005, bursa a crescut cu peste 33a in cazul BET-C, iar in ceea ce priveste SIF-urile aprecierea se apropie de 100a. Indicele BET-FI a atins vineri un nou maxim istoric.

La sfarsitul lunii august, activul net unitar (VUAN) pentru cele 5 societati de investitii financiare avea urmatoarele valori: 0,99 lei pentru Muntenia, 1,45 lei la Moldova, 1,61 lei Banat-Crisana, 1,71 lei Transilvania si 1,91 lei Oltenia. Raportat la cotatiile de vineri, doar Oltenia se mai tranzactioneaza cu discount fata de VUAN.

Azomures si-a continuat evolutia buna, „pacea sociala" instaurata prin acordarea tichetelor de masa si semnarea contractului colectiv de munca avand darul de a oferi un sentiment de incredere pentru investitori. Actiunile Azomures s-au apreciat saptamana trecuta cu 12a.

Flamingo isi va creste substantial lichiditatea prin acordarea a cinci actiuni gratuite la fiecare detinuta, in urma unei majorari de capital ce are ca principala sursa primele de emisiune realizate in urma listarii societatii la bursa.

De aceste actiuni vor beneficia toti actionarii inregistrati la 28 septembrie (vineri a fost ultima zi cand puteau fi achizitionate actiuni purtatoare de „gratuite"). Oltchim a convocat pe 27 octombrie AGA Extraordinara pentru anularea hotararii de majorare a capitalului social prin transformarea creantelor catre AVAS in actiuni. Flamingo a crescut cu 4a, iar Oltchim cu 5,5a.

BRD si municipalitatile din Sebes, Bacau, Deva si Campulung au anuntat saptamana trecuta plata unor cupoane aferente obligatiunilor emise, dobanzile fiind cuprinse intre 8 si 12a. Acestea se mentin peste dobanzile bancare la termen chiar si in conditiile scaderii randamentelor urmatoarelor cupoane la 8 si 9a.

Transgaz a anuntat organizarea unei licitatii pentru atribuirea contractului de intermediere in vederea pregatirii unei oferte publice initiale primare de actiuni, precum si pentru realizarea activitatilor necesare admiterii la tranzactionare a actiunilor la bursa. Data-limita pana la care societatile de brokeraj pot depune ofertele este 31 octombrie.

Si in august, soldul investitiillor straine la bursa a fost pozitiv. De la inceputul anului intrarile de capital se apropie de un miliard lei, cu 144 milioane lei (41 milioane euro) mai mult decat sumele retrase in aceeasi perioada.

Top crestere

1. Carbochim +47,1%

2. Mopan +46,5%

3. Chimopar +31,4%

4. Sofert +19,5%

5. Carbid-Fox +19,3%

Top scadere

1. Eforie -12%

2. Siretul -10,5%

3. Rafinaria Astra -7,2%

4. Bermas -3,8%

5. Comelf -3,3%.