Deficitul de cont curent si nu inflatia, ca pana acum, este principalul subiect al negocierilor pe care ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le poarta cu oficialii FMI la Washington. Dialogul cu Fondul va fi centrat pe deficitele externe si nu pe inflatie sau pe executia bugetara, crede fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.

„In ceea ce priveste executia bugetara, nu-mi fac probleme, cei de la Fond nu au ce sa ne reproseze. Cheltuielile au fost restranse, iar incasarile la buget au fost mai mari decat s-au temut unii. Procesul de dezinflatie continua, iar rata inflatiei se va situa sub 9%", a afirmat Daianu pentru „Averea". Romania are insa probleme cu deficitele externe.

De aceea, crede el, se vor analiza in special masurile adoptate de BNR pentru domolirea creditului neguvernamental. „FMI o sa fie putin surprins de ultimele decizii ale BNR, care a crescut tinta de inflatie, dar a scazut dobanda.

Nu stiu cat de fericiti vor fi cei de la Fond, considerat o institutie mai liberala, cand vor auzi de ultimele masuri ale Bancii Nationale de limitare a consumului", ne-a declarat, la randul sau, analistul Florin Catu.

„Raportul FMI arata evolutiile pozitive din economia romaneasca, cat si semnalele de alarma legate in special de deficitul contului curent, lucru de care suntem absolut constienti si intentionam sa tinem cont in desenarea programului macroeconomic pentru anul viitor", a declarat Sebastian Vladescu, la Washington.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca „primele discutii cu reprezentantii FMI au vizat in special politica monetara si fiscala".

„Am avut intalniri preliminare, de pregatire a negocierilor propriu-zise, care vor avea loc luni si marti", a precizat acesta, negand insa ca s-ar fi cerut Romaniei sa adopte o politica fiscala „mai stricta", aratand ca „s-a cazut de acord sa avem o politica monetara si fiscala care sa mentina echilibrele macroeconomice".

„Nu se insista neaparat pe o politica monetara si fiscala stricta, ci pe o politica care sa nu deterioreze o situatie relativ buna, care a fost atinsa cu multa greutate", a explicat Isarescu. Pe oficialii Fondului nu-i intereseaza ca deficitul bugetar a crescut din cauza inundatiilor, ci numai pericolul unui dezechilibru macroeconomic, afirma Catu.

BNR a trecut la o politica mai relaxata in ceea ce priveste inflatia, privita ca obiectiv secundar pe termen lung pentru a trata mult mai direct deficitul de cont curent.

In mod normal, in cadrul acestor discutii, despre care nu vom afla foarte multe, expertii Fondului ne vor atrage atentia ca ne-am intins foarte mult: avem o crestere economica mare, un deficit de cont curent mare si inflatie mare, elemente care arata o economie care risca sa explodeze, crede Catu.

Oficialii romani si cei ai FMI vor discuta si pe marginea socului bugetar din 2007, sau 2008, din primul an dupa aderare, afirma Daniel Daianu. „Trebuie sa reusim, aici e marea miza a politicilor BNR, sa reducem mai mult contributia sectorului neguvernamental, in deficitul de cont curent", considera fostul ministru de Finante.

In prezent deficitul de cont curent este de 9%, iar ponderea sectorului neguvernamental in acesta este de aproape suta la suta. Daca vom reusi sa reducem deficitul de cont curent la 6-7% in 2006-2007, si bugetul va putea respira, considera Daianu.

Astfel, Romania si-ar putea permite un deficit bugetar de 1,5%, si va putea gasi surse pentru fondurile de 2,6-3% PIB necesare cofinantarii proiectelor europene. Problema este nu dimensiunea deficitelor, ci modul cum le finantam, crede profesorul de economie. Tabloul economiei romanesti nu este nou, nu surprinde pe nimeni, nici pe cei de la FMI.

Ponderea incasarilor bugetare in PIB a scazut, contul de capital este tot mai liber, avem un sistem monetar dual, cu o componenta masiva in moneda euro sau in dolar, tocmai de aceea dobanda de referinta nu are eficacitate. Tocmai de aceea, crede Daianu, este absolut necesar ca Guvernul sa castige razboiul pentru colectarea mai eficienta si pentru marirea bazei de impozitare.

Iar acest razboi, chiar daca nu poate fi incheiat peste noapte, trebuie castigat in 3-4 ani. In plus este de asteptat ca oficialii FMI sa ceara Executivului sa nu repete experienta prin care salariile din sectorul public sau privat sa se miste mai iute decat productivitatea. (F.R.)