Nepasarea politicieni-lor, care au inchis ochii in fata crizei inundatiilor, s-a transformat in ultimele zile intr-un cor de declaratii de preocupare. Dupa ce a fost prins in ofsaid de presedinte, care a ocupat Palatul Victoria in absenta sa, Tariceanu s-a intors in tara din peregrinarile prin strainatate. In paralel, pesedistii insista pe subiectul declararii starii de urgenta.

Dupa ce a abandonat Palatul Victoria in favoarea unei deplasari in Slovacia, la Congresul Liberalilor Europeni, premierul Calin Popescu Tariceanu a parut sa constientizeze gafa de imagine facuta. Convins initial ca poate pleca din tara fara nici o problema, Tariceanu s-a razgandit vineri seara, dupa ce a aflat ca Basescu a condus Comitetul pentru situatii de criza. In cele din urma si-a anulat partea a doua a deplasarii - vizita in Olanda.

Mesaj prezidential: democratii vegheaza

Intre timp insa presedintele Traian Basescu a avut grija sa accentueze situatia neplacuta in care se afla premierul. Presedintele tarii a declarat unui post de televiziune ca s-a deplasat la Guvern pentru a se informa daca este cazul sa convoace CSAT pentru a declara stare de urgenta.

Potrivit marturisirilor lui Basescu, inainte de deplasarea la Guvern a discutat telefonic cu Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Mesajul era clar: in timp ce premierul liberal a parasit tara, ministrul democrat era pe baricade.

Capitanul Basescu a explicat preluarea anavei Guvern"

Sambata dimineata, presedintele Traian Basescu i-a explicat premierului Calin Popescu Tariceanu (intors mai repede de la congresul liberalilor de la Bratislava) de ce a fost necesara preluarea temporara a anavei Guvern" in seara zilei de vineri. Cei doi au vorbit intre patru ochi timp de mai bine de jumatate de ora.

Ei s-au refugiat in cabinetul premierului de la Palatul Victoria, imediat dupa ce au condus impreuna o alta sedinta dedicata inundatiilor. Surse guvernamentale ne-au declarat ca Basescu i-ar fi spus lui Tariceanu ca a decis sa prezideze reuniunea de vineri a comitetului pentru inundatii nu din dorinta de a prelua atributiile sefului Guvernului, ci din cauza prognozelor meteo defavorabile.

Dupa aceasta discutie, considerata alamuritoare si necesara", cei doi demnitari s-au urcat impreuna in elicopter si au ajuns la celebrul pod de la Maracineni, care a devenit o adevarata obsesie pentru seful statului, dar tinde sa-l obsedeze si pe premier (in timp ce Basescu a efectuat cea de-a 12-a vizita, Tariceanu a ajuns si el la a opta).

Traseul celor doi a mai inclus o inspectie la podul de la Bucov si o alta la lacul Buftea.

Lovitura de imagine

Dincolo de aceste explicatii, gestul lui Basescu - care a condus din scaunul premierului si in absenta acestuia o sedinta intempestiva a comitetului operativ pentru situatiile de urgenta - a fost o lovitura dura de imagine pentru Tariceanu.

In cele din urma oficialii Guvernului, prin vicepremierul (PD) Gheorghe Pogea, au declarat ca nu seful statului a sunat goarna la Guvern, ci ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Acesta ar fi simtit nevoia sa ia noi masuri privind inundatiile si sa emita alte avertizari.

Printre aceste masuri se numara trimiterea cadrelor SPP si SRI pe teren, la salvarea sinistratilor, alaturi de 2.000 de soldati ai MApN.

Seful statului si premierul, impreuna printre sinistrati

In deplasarea de la Maracineni, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au insistat pe faptul ca prioritara trebuie sa fie ajutorarea sinistratilor. Basescu a continuat sa se comporte ca un veritabil sef al Executivului: "Sunt convins ca Guvernul va analiza posibilitatea ca pe timp de iarna sa-i poata caza in alte parti.

Suntem la inceputul lui octombrie si e greu de presupus ca in zona Barbulesti-Mioveni si in zonele inundate zilele acestea casele vor putea fi reconstruite".

La randul sau, Tariceanu a parut ca face eforturi pentru a se conecta la dramatismul situatiei: "Prima grija este pentru evacuarea celor care sunt in pericol, iar a doua etapa este acordarea de ajutoare de sub forma de alimente, paturi, corturi".

Presedintele si premierul se contrazic pe tema podurilor de la Maracineni

In timpul vizitei, seful statului a sustinut ca nu este foarte sigur daca mai este oportuna construirea de poduri militare: "Analizam daca mai merita efortul facut avand in vedere ca orice ploaie mai puternica vine le darama din nou.

Poate ar trebui sa ne repliem de pe constructia podurilor militare si sa ramanem pe varianta de circulatie actuala, iar speranta sa ramana ca podul principal de la Maracineni va intra in circulatie la 1 noiembrie". In schimb, Tariceanu nu i-a impartasit parerea afirmand ca "podurile provizorii vor trebui refacute, insa numai dupa ce debitul pe Buzau va scadea".

Un articol de Camelia Popa, Romulus Georgescu