In paralel cu inasprirea regimului sanctionator, mai multe dispozitii prevad intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor pentru desfasurarea activitatilor de control in domeniu.

Alte norme cu caracter de noutate se refera la metodologiile privind remuneratiile cuvenite titularilor de drepturi, criteriile de stabilire a despagubirilor in cazul incalcarii drepturilor de autor, masurile judecatoresti de prevenire a pagubelor care ar putea rezulta din incalcarea legii.

Noul act normativ transpune opt directive ale Parlamentului European si Consiliului, printre care si Directiva nr. 2004/48/CE din 29 aprilie 2004, privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Organismele de gestiune colectiva pot sta in judecata

In numele titularilor drepturilor de autor

Potrivit noilor dispozitii, nu doar titularii drepturilor de autor pot solicita instantelor sau altor organisme competente constatarea incalcarii drepturilor lor si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat.

Aceleasi solicitari pot fi formulate in numele titularilor si de catre organismele de gestiune, de catre asociatiile de combatere a pirateriei sau de catre persoanele autorizate sa utilizeze drepturi protejate prin lege, conform mandatului acordat in acest sens.

Daca actiunea a fost pornita de titular, persoanele autorizate sa utilizeze drepturi protejate prin lege pot sa intervina in proces, solicitand repararea prejudiciului ce le-a fost cauzat.

Criterii noi pentru stabilirea despagubirilor

La stabilirea despagubirilor datorate titularului drepturilor de autor, instanta de judecata va putea lua in considerare criterii cum sunt: consecintele economice negative ale faptei, in special castigul nerealizat datorita acesteia de catre titularii de drept, beneficiile obtinute pe nedrept de faptuitor si, atunci cand este cazul, alte elemente, cum ar fi daunele morale cauzate titularului dreptului.

In cazul in care aceste criterii nu se pot aplica, instanta poate dispune acordarea de despagubiri reprezentand triplul sumelor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a facut obiectul faptei ilicite.

Blocarea conturilor bancare chiar si in caz de suspiciune

Daca exista un risc de incalcare a drepturilor de autor si de distrugere a elementelor de proba, titularii drepturilor incalcate vor putea cere instantei judecatoresti luarea unor masuri de asigurare a dovezilor sau de constatare a unei stari de fapt, chiar si inainte de introducerea actiunii pe fondul cauzei.

De asemenea, chiar si in cazul in care exista suspiciuni cu privire la incalcarea unor drepturi de autor sau conexe, persoanele indreptatite pot cere instantei de judecata sa dispuna de indata luarea unor masuri pentru a preveni producerea iminenta a unei pagube prin incalcarea unui drept de autor.

Judecatorul poate interzice, cu titlu provizoriu, ca incalcarile prezumate aduse acestui drept sa continue. Instanta poate totusi sa conditioneze continuarea prezumatelor incalcari de constituirea unor garantii destinate sa asigure despagubirea solicitantului.

Tot in caz de suspiciune, instanta poate sa dispuna de indata luarea unor masuri pentru a asigura repararea pagubei. In acest scop, instanta se poate pronunta pentru luarea de masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale persoanei presupuse a fi incalcat drepturile recunoscute de lege, inclusiv blocarea conturilor sale bancare si a altor bunuri.

In acest scop, autoritatile competente pot sa dispuna comunicarea de documente bancare, financiare sau comerciale ori accesul corespunzator la informatiile pertinente.

Ridicarea sau predarea catre autoritatile competente a marfurilor cu privire la care exista suspiciuni privind incalcarea unui drept de autor pentru a impiedica introducerea acestora in circuitul comercial este o alta masura care poate fi luata de instanta.

Aceste masuri vor putea fi dispuse si prin ordonanta de urgenta. In acest caz insa, instantele judecatoresti pot cere reclamantului sa depuna o cautiune suficienta pentru a asigura compensarea oricarui prejudiciu care ar putea fi suferit de parat.

Aceleasi masuri pot fi cerute, in aceleasi conditii, impotriva unui intermediar ale carui servicii sunt utilizate de catre un tert pentru a incalca un drept protejat prin lege.

Pentru adoptarea masurilor, sub rezerva asigurarii protectiei informatiilor confidentiale, instantele judecatoresti vor putea pretinde reclamantului sa furnizeze orice element de proba, accesibil in mod rezonabil, pentru a dovedi, cu suficienta certitudine, ca s-a adus atingere dreptului sau ori ca o astfel de atingere este iminenta.

Se considera ca reprezentand element de proba suficient si un esantion rezonabil dintr-un numar substantial de cópii ale unei opere sau ale oricarui alt obiect protejat.

Solicitarea de informatii privind retelele piratilor

Daca, potrivit regulilor generale, instanta nu poate supune dezbaterii decat aspectele legate strict de cererea de chemare in judecata, un articol nou introdus in legea privind drepturile de autor permite instantei sa solicite furnizarea informatiilor privind originea si retelele de distributie a marfurilor sau a serviciilor care aduc atingere unui drept prevazut de lege de la faptuitor si de la

orice alta persoana care detine in scop comercial marfuri-pirat, utilizeaza in scop comercial servicii prin care incalca drepturile protejate sau furnizeaza, in scop comercial, produse sau servicii utilizate in activitati prin care se incalca drepturile prevazute de lege.

Informatiile pot fi solicitate de instanta si de la orice persoana care a fost indicata, de catre persoanele descrise mai sus, ca fiind implicata in producerea, realizarea, fabricarea, distribuirea ori inchirierea marfurilor-pirat sau a dispozitivelor-pirat de control al accesului ori in furnizarea produselor ori serviciilor prin care se incalca drepturile protejate de lege.

Inchisoare pentru racordarea ilegalA la cablu Si alte programe cu acces conditionat

O serie de dispozitii noi prevad sanctionarea faptelor de incalcare a legii in ceea ce priveste programele cu acces conditionat.

Fapta persoanei care se racordeaza fara drept sau care racordeaza fara drept o alta persoana la servicii de programe cu acces conditionat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON).

Utilizarea anunturilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare in scopul promovarii dispozitivelor-pirat de control al accesului la serviciile de programe cu acces conditionat, precum si expunerea sau prezentarea catre public in orice mod, fara drept, a informatiilor necesare confectionarii de dispozitive de orice fel, apte sa asigure accesul neautorizat la serviciile de programe cu

acces conditionat ori destinate accesului neautorizat in orice mod la astfel de servicii constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la trei ani.

Producerea, importul, distribuirea, detinerea, instalarea, intretinerea sau inlocuirea in mod ilicit a dispozitivelor de control al accesului, fie originale, fie pirat, utilizate pentru serviciile de programe cu acces conditionat constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la doi ani la cinci ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 25.000 lei (RON).

Vanzarea sau inchirierea dispozitivelor-pirat de control al accesului se pedepseste cu inchisoare de la trei ani la zece ani.

Competente largite pentru ORDA

O alta noutate este largirea competentelor Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.

Daca pana acum Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania - UFPR - elibera marcajele holografice, incepand cu data de 22 decembrie a.c., ORDA va elibera, contra cost, marcaje holografice utilizabile in conditiile legii in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe, la valoarea pretului de achizitie, la care se adauga un comision de administrare de 30%.

Pana la 22 decembrie, UFPR va continua sa elibereze marcajele holografice. ORDA are obligatia sa informeze Comisia Europeana cu privire la orice dispozitii nationale adoptate in domeniul drepturilor de autor.