Dupa patru ani de guvernare social-democrata, dreapta din Polonia a castigat detasat alegerile parlamentare de duminica. Partidul conservator Lege si Justitie s-a clasat pe primul loc cu 28% din sufragii, urmat de Platforma Civica, de orientare liberala, cu 24-25 de procente.

Cele doua formatiuni au anuntat ca vor forma o coalitie guvernamentala care va dispune de o majoritate confortabila. Succesul este insa umbrit de absenteismul masiv. Practic, doar 40% dintre polonezi au votat.

Desi prevazuta de toate sondajele, victoria a fost primita cu o explozie de bucurie la cartierul general al partidului Lege si Justitie.

Formarea guvernului ii revine, in mod logic, sefului partidului, Jaroslaw Kaczynski. Nominalizarea sa poate afecta, insa, sansele candidatului propus de partid la alegerile prezidentiale de luna viitoare, care nu este altul decat fratele sau geaman, Lech.

Cei doi frati considera ca ar fi nepotrivit sa ocupe, impreuna, principalele functii in stat. Astfel, favoritul scrutinului prezidential ramane liderul Platformei Civice, Donald Tusk.