Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, a dat publicitatii luni, un comunicat prin care i-a solicitat, premierului Calin Popescu-Tariceanu schimbarea din functie a directorului Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, pe care il acuza de "numiri pe baze clientelare in functii cheie".

Comunicat GIP

Premierul Calin Popescu Tariceanu protejeaza mafia din sistemul vamal. In ciuda acuzatiilor de coruptie si de clientelism formulate de presedintele Romaniei, de fostul ministru de Finante si de presedintele ANAF, primul ministru refuza sa faca schimbari in conducerea Vamii.

Gelu Stefan Diaconu, directorul Autoritatii Nationale a Vamilor, Theodor Anton, seful Biroului Vamal Antrepozite si Iulian Butnaru, directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal, sint doar trei dintre sefii Vamii care ar fi trebuit schimbati din functii.

In urma cu o luna, presedintele Traian Basescu vorbea despre "numirile pe baze clientelare in functie de sef de vami" si promitea ca va cere in scris Guvernului sa faca schimbari la Vama. La inceputul lunii septembrie, Ionut Popescu declara ca schimbarea sa din fruntea Ministerului Finantelor Publice s-a datorat dorintei sale de a face curatenie in sistemul vamal.

Tot atunci, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF), spunea ca in Vama este mafie si ca vama este stat in stat.

Declaratia lui Sebastian Bodu este cu atit mai grava cu cit, teoretic, Autoritatea Nationala a Vamilor este in subordinea ANAF. Gelu Stefan Diaconu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor este si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Gelu Stefan Diaconu a fost, din aprilie 1997 pina in februarie 2001, director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, fiind, practic, mina dreapta a lui Nini Sapunaru. Dupa alegerile din 2000, Diaconu a fost pastrat de PSD intr-un post cheie, acela de director general adjunct al Directiei generale de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice.

Numit sef al Autoritatii Nationale a Vamilor in 2 februarie 2005 de premierul Tariceanu, Gelu Stefan Diaconu s-a remarcat in cele 8 luni de cind conduce Vama prin doua lucruri. Mai intii, printr-un scandal legat de un conflict de interese, sotia sa detinind un hotel in Bucuresti impreuna cu doi patroni de magazine duty-free.

In doilea rind, printr-o serie de reorganizari si numiri prin care apropiati ai sai au ajuns in functii cheie.

In 14 martie 2005, Gelu Stefan Diaconu, a emis ordinul 396 prin care "punctele vamale infiintate in municipiul Bucuresti se rearondeaza in subordinea birourilor vamale". In urma acestei „rearondari", Biroul Vamal Antrepozite din Bucuresti a devenit cel mai important birou vamal din tara.

Seful Biroului Vamal Antrepozite este Theodor Anton, un vechi apropiat atit al lui Gelu Stefan Diaconu, cit si al fostului presedinte Ion Iliescu. Theodor Anton este vamesul pus sub invinuire pentru evaziune fiscala in afacerea contrabandei cu afisele lui Ion Iliescu din campania electorala din 1996.

Theodor Anton, la acea vreme sef al Vamii Tirguri si Expozitii, a aplicat pe documentele vamale o stampila, inchizind tranzitul, desi destinatarul materialelor electorale nu-si platise obligatiile fata de stat.

Iulian Butnaru, directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal, este si el un apropiat al actualului sef al Vamii, Gelu Stefan Diaconu. La inceputul lunii august, Ionut Popescu, la acea vreme ministrul Finantelor i-a cerut lui Iulian Butnaru sa demisioneze. Cel schimbat a fost insa Ionut Popescu, Iulian Butnaru continuind sa isi pastreze functia.

Iulian Butnaru a ocupat o functie similara celei in care se afla astazi si in perioada in care Vama era condusa de Nini Sapunaru. Dupa 2001, Butnaru a intrat in afaceri, infiintind o firma de consultanta financiara, F&C CONSULTING CONT SRL.

Asociatii lui Butnaru erau Camelia Sapunaru, sotia fostului sel al Vamii, Ion Busuioc, in prezent director general in cadrul Directiei generale legislatie impozite indirecte din Ministerul Finantelor si Tudorel Harabor, in prezent denuntat penal de o serie de pagubiti ai MTS LEASING.

F&C CONSULTING CONT SRL, firma in care acum actionar si administrator a ramas doar Camelia Sapunaru, a fost firma de consultanta financiara a MTS LEASING.

Inainte de 2005, F&C CONSULTING CONT SRL se ocupa intre altele cu consultanta pentru societatilor comerciale care doreau sa obtina rambursari de taxe de la Ministerul Finantelor. De aceste rambursari se ocupa Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, al carei director general adjunct era Gelu Stefan Diaconu.

In aprilie 2005, premierul Calin Popescu Tariceanu declara ca guvernul pe care il conduce va stopa coruptia din vama romaneasca. "Nu am de gind sa tolerez ciupercaria care a crescut in sistemul vamal" – spunea primul ministru.

La 5 luni de la angajamentele premierului, Gelu Stefan Diaconu, seful vamii, este intr-un evident conflict de interese, Theodor Anton, seful celui mai important birou vamal din Romania, este omul de incredere al lui Ion Iliescu, iar Iulian Butnaru, directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal, determina schimbarea ministrului Finantelor Publice care ii ceruse demisia.