Inasprirea conditiilor de creditare in valuta a ajutat aprecierea euro in fata leului. Multi analisti sunt de parere ca tendinta va continua, iar cele doua valute importante, euro si dolarul, vor creste in continuare.

Analistul Daniel Daianu a declarat pentru radioul public ca, dupa parerea lui, moneda unica europeana va evolua intre niste limite destul de stricte. "In perioada urmatoare vom avea o plaja inauntrul careia se va misca leul nostru greu: nu va cobori sub 3,5 considerabil, nu se va sui considerabil peste 3,6."

Toate aceste fluctuatii de pe piata valutara sunt puse pe seama reducerii creditelor in valuta care, la randul lor, vor indeparta capitalurile speculative din bancile romanesti. Altfel spus, bani care fusesera depusi in bancile romanesti pentru ca aduceau o dobanda mai buna decat cele din strainatate.

Cat despre reducerea dobanzilor la creditele in lei, pentru a atrage noi clienti, finantistii sunt de parere ca bancherii nu-si vor pemite sa mentina mult timp rata dobanzii sub cea a inflatiei, adica sa piarda bani la fiecare imprumut pe care il acorda.

In prima zi dupa introducerea noilor norme BNR, euro incepe saptamana la o valoare de 3,56 lei, iar dolarul american de 2,94.