Partidul Conservator (fost Umanist, Social-Liberal) si-a gasit in sfarsit linistea. Dupa ani intregi in care a ratacit pe cararile doctrinelor politicii lumesti, PC, PUR, sau cum s-o mai numi greu incercatul partid al lui Dan Voiculescu bate acum la portile Partidului Liberal European, unde Calin Popescu-Tariceanu detine onorabila functie de vicepresedinte.

Partidul Conservator nu e la prima incercare de a patrunde in lumea buna a politicii europene. Pe vremea cand isi lipise eticheta atipica de „social-liberal", formatiunea a mai avut o tentativa similara cu alt grup politic continental. A racolat vreo doi-trei taranisti derutati, a sunat goarna populara si a cerut certificate de adoptie din partea familiei crestin-democrate europene.

PNTCD si UDMR, copii buni ai galonatei familii politice occidentale, au tipat atunci la timp, iar proiectul rebotezarii doctrinare a PUR a murit in fasa.

Sindromul „social-liberal" - cultivarea unei doctrine impotriva naturii cu proslavirea in paralel a saracilor si bogatilor - avea sa marcheze toata traiectoria politica a creatiei politice voiculesciene. Partidul s-a aflat mai mereu si in caruta, si in teleguta. Si la putere, dar si in opozitie. Si cu PSD, inainte de alegeri, si cu Alianta PD-PNL dupa.

Si la putere, in guvernul Tariceanu, si in opozitie, de partea PSD pentru mentinerea lui Nastase si Vacaroiu in varful parlamentului. Aceasta strategie nehotarata, de stanga unu-dreapta doi, l-a slobozit la gura pe Traian Basescu, care i-a lipit neaos PUR-ului eticheta de „solutie imorala".

Dar Calin Popescu-Tariceanu nu mai e de mult in aceeasi tabara cu Basescu. Ceea ce pentru presedinte poate fi ciuma pentru premier e muma.

Intr-un moment in care toata lumea fuge pe rupte de conservatorii-umanisti, de la PD pana la PSD, cel care le intinde mana este chiar presedintele PNL, „vice" reales in Partidul Liberal European unde cere viza de intrare Partidul Conservator. Si tot asa se indreapta Tariceanu spre stilul predecesorului sau Adrian Nastase.

Fostul premier si-a urcat partidul in cap incercand sa cumpere bunavointa televiziunii lui Voiculescu printr-o alianta care a papat masiv din portia parlamentara a candidatilor PSD. Nastase a salvat PUR-ul de la moarte, dar si-a ingropat propriul partid. Acum, Tariceanu repeta istoria. Crede ca va tine piept presiunii lui Basescu asigurandu-si spate mediatic.

Daca PC realizeaza jonctiunea cu Partid Liberal European, atunci cel mai oportunist partid politic al emisferei nordice se pregateste de o noua operatiune de salvare. De asta data pe orbita PNL, printr-o alianta sau fuziune care poate face posibila minunea: intrarea PC in viitorul parlament.

Pana la urma, ce sa-i reprosezi lui Voiculescu? Daca ii reuseste manevra, cinste lui! Taricenii oricum vin si pleaca. Partidul sa traiasca! Liberal, umanist, social-liberal, cum s-o numi, nu conteaza.