Filmul lui Cristi Puiu "Moartea domnului Lazarescu", prezentat sambata si duminica la Festivalul de la New York, este considerat de presa americana "o opera sclipitoare", cronicile remarcand in special umorul negru si rolul facut de Ion Fiscuteanu.

Daca Puiu a inceput sa scrie scenariul impreuna cu Razvan Radulescu dupa cazul Nica (pacientul abandonat in strada de o ambulanta), presa de peste Ocean face trimiteri in cronicile sale la un alt eveniment din realitate: uraganul Katrina.

"Sunt noua cercuri in infernul lui Dante si cinci in filmul lui Cristi Puiu, «Moartea domnului Lazarescu», viziunea apasatoare a unui solitar care porneste sa exploreze sufletul bolnav al aproapelui", scrie The New York Times, preluat de Mediafax.

Lazarescu si asistenta de la Salvare "devin parteneri intr-o calatorie care ii duce in diferite spitale, purgatorii ale indiferentei care ar putea sta sub semnul «Lasati orice speranta, voi ce intrati».

Filmata cu o intimitate aproape ca de documentar si avand un umor usturator, aceasta poveste descrie o societate care, prin incapacitatea sa de a avea grija de cei in nevoie, isi tradeaza starea proasta - ceea ce pare extrem de familiar in aceste vremuri post-Katrina", comenteaza cotidianul.

Si site-ul Film Threat compara odiseea domnului Lazarescu cu cea a sinistratilor din New Orleans: "Acest export romanesc pune sub acuzare nu numai sistemul medical al tarii, ci si vanitatea umana si aroganta in fata suferintei.

Bineinteles, nu e nevoie sa te uiti la filme romanesti pentru a vedea ce prost se poarta oamenii cu semenii lor (imaginile de la stiri cu New Orleans dupa uraganul Katrina sunt graitoare).

Dar filmul lui Puiu indrazneste sa ia acest defect uman pe teritoriul cinematografiei, fortand spectatorul sa impartaseasca durerea crescanda a personajului bolnav".

Totodata, Film Threat subliniaza performanta actorului Ion Fiscuteanu, premiat cu "Lebada de Aur" la Copenhaga. "Nu este in nici un caz un film usor de urmarit (...) Dar e imposibil sa negi ca este un film extrem de puternic.

Iar Ion Fiscuteanu, interpretul personajului titular, este uimitor in rolul unui barbat odata mandru care este condamnat la disparitie prematura de corpul sau si de cei din jur.

Pe masura ce filmul progreseaza, e usor sa uiti ca el interpreteaza un rol - suferinta si melancolia sa sunt atat de absorbante, incat filmul pare un documentar", scrie cronicarul, recomandand spectatorilor sa se pregateasca sa fie "deprimati, agitati si socati", dar si sa vada "o opera sclipitoare".

Cele mai mari elogii la adresa filmului le aduce Cinematical: "Alaturi de co-scenaristul Razvan Radulescu, Cristi Puiu a creat un film remarcabil. Desi si-a propus sa prezinte lipsa de iubire fata de aproape, «Moartea domnului Lazarescu» a devenit o explorare in adancimile sufletului uman.

Intelegerea omului prezenta in acest film simplu este uluitoare si aminteste de «The Grand Illusion» al lui Jean Renoir". "Moartea domnului Lazarescu" va avea premiera in Statele Unite in mai 2006.

Pana acum, filmul a fost vandut de The Coproduction Office, compania celebrului agent de vanzari internationale Philippe Bober, in noua tari in afara de SUA: Franta, Belgia, Norvegia, Grecia, Austria, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca si Canada.

Prima tara straina in care va rula in cinematografe este Franta, incepand din luna ianuarie.