TVR Cultural propune telespectatorilor sai si in aceasta toamna o serie de productii noi si formate imbunatatite, al caror continut va continua sa ilustreze sloganul postului: „Alege valoarea". Grila de toamna aduce din 1 octombrie numeroase noutati, schimbarile majore fiind simtite in planul talk-show-urilor cu care TVR Cultural si-a obisnuit telespectatorii.

Acestea vor putea fi urmarite de luni pana vineri, de la ora 22,00. Horia Roman Patapievici revine cu un nou format care ne propune sa mergem „Inapoi la argument". Cristina Modreanu ne propune o analiza „Plus/minus arta", in timp ce Ioana Dragan aduce diverse subiecte „In vizor", o emisiune de actualitate culturala comentata.

Seniorii ecranului la TVR Cultural, Neagu Djuvara si Constantin Balaceanu-Stolnici, continua sa isi provoace telespectatorii cu cele doua talk-show-uri deja cunoscute, „Istorie Polemica" si, respectiv, „Dialoguri despre altadata". Florin Iaru va fi gazda unui format special care isi propune sa concureze emisiunile de gen de la televiziunile comerciale: „Cultura in bucate".

Noutatea absoluta din grila de toamna o reprezinta seria de videoclipuri culturale, difuzata de luni pana vineri, de la ora 19,55, timp de 5 minute; acestea vor fi clipuri de poezie, cu Dominic Dembinschi, clipuri de plastica, de muzica sau clip de dans, produs de Bogdana Pascal, realizatoarea emisiunii „Performdance", o emisiune singulara dedicata dansului contemporan.

Tot in cadrul acestei serii, Ion Puican va realiza „Clipa lui Ion", care isi propune sa surprinda estetica lumii cotidiene, decupaje din realitatea imediata. Ne-am fi asteptat, totusi, ca in noua grila sa regasim nume noi.

De ce oferta TVR Cultural se multumeste cu aceiasi realizatori? Directoarea TVR Cultural, Daniela Zeca Buzura (foto), ne-a declarat ca acest lucru se datoreaza faptului ca postul e inca tanar, are doar 3 ani. Mai mult, mai spune Zecca Buzura, „avem o artilerie grea de care nu am vrut sa de despartim. Toata lumea si-a revizuit formatul de emisie, dar numele au ramas aceleasi.

Ne-a fost dificil sa gasim un alt Balaceanu-Stolnici, un alt Patapievici. Ne-a fost teama ca alte televiziuni ii va plati cu mult mai mult si se vor duce intr-acolo". Pe de alta parte, mai spune directoarea TVR Cultural, o serie intreaga de tineri urmeaza sa intre in programe: „pregatim un moderator de exceptie pentru o emisiune de istorie, are putin peste 30 de ani.

«Jurnalul Cultural» are media de varsta 24 de ani, sunt 16 persoane absolvente de un an-doi a studiilor de specialitate. Emisiunea de actualitate cinematografica e facuta de o persoana de 27 de ani. La «Mesaje din sticla» producatoarea are 25 de ani. «Actualitatea muzicala» este produsa si moderata de cineva care abia si-a dat admiterea la Master.

Cred ca lucrurile sunt echilibrate, biologic vorbind", este de parere Daniela Zeca Buzura. Incepand cu 1 octombrie, adauga directoarea TVR Cultural, filmele de arta se vor difuza, la cererea telespectatorilor, de luni pana joi incepand cu ora 20. Noua grila va cuprinde si o emisiune de etnologie si vechi traditii romanesti, realizata de Grigore Lese.